Politiechef verbijsterd over rellen: 'Ze wilden hoe dan ook vechten'

Politiechef verbijsterd over rellen: 'Ze wilden hoe dan ook vechten'

Gepubliceerd: dinsdag 19 oktober 2021 om 08:38di 19-10-2021 om 08:38

Politiechef Lonneke Hordijk is verbijsterd over de supportersrellen die zondag plaatsvonden na de Gelderse derby tussen NEC en Vitesse. Voorafgaand en tijdens de wedstrijd hing er al een grimmige sfeer, maar na de wedstrijd escaleerde het.

"Meteen na het laatste fluitsignaal merkten we dat supporters van NEC zich verzamelden in groepen rond het stadion. We zagen dat ze direct op zoek gingen naar takken, stenen en boomstronken", vertelt Hordijk in gesprek met De Gelderlander. "Er hing veel agressie in de lucht en binnen een mum van tijd richtte die zich op de aanwezige politie. Dat ging zó snel van nul naar honderd, dat was echt ongekend."

Hordijk vertelt dat de politie vooraf rekening hield met een extra gespannen sfeer, omdat het de eerste derby in jaren was. Maar déze mate van escalatie en agressie hadden ze niet verwacht. "We hadden te maken met een groep die echt uit was op geweld. Omdat de fans van Vitesse na afloop nog in de bussluis zaten en wij op straat staan, werden wij als agenten doelwit. Ze wilden hoe dan ook vechten, dat was wel duidelijk", aldus de politiechef.

Een verklaring voor het geweld heeft Hordijk niet. De politiechef stelt dat het om een maatschappelijk probleem gaat. "Het valt op dat het supportersgeweld in Nederland de afgelopen maanden, sinds er weer publiek aanwezig mag zijn bij de wedstrijden, vaker voorkomt en heftiger is. Het is echt een maatschappelijk probleem." 

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws