Breaking news

Officieel: Rangnick tot einde seizoen manager Man United na ontslag Solskjaer

Coëfficiëntendomper: Portugal dankzij Sporting-triomf weer virtueel op plek 6

Coëfficiëntendomper: Portugal dankzij Sporting-triomf weer virtueel op plek 6

Gepubliceerd: woensdag 24 november 2021 om 23:02wo 24-11-2021 om 23:02

Laatste update: woensdag 24 november 2021 om 23:08wo 24-11-2021 om 23:08

Portugal heeft zich nog lang niet gewonnen gegeven in de strijd om de zesde plek op de Europese coëfficiëntenranglijst, zoveel is duidelijk na de vijfde Champions League-speelronde. Benfica zette dinsdag al een grote stap richting overwintering, FC Porto en Sporting Portugal hebben er woensdag een schepje bovenop gedaan: de Portugezen zijn nu weer de nummer zes in het virtuele klassement over 2022/2023, ten koste van Nederland.

Omdat Ajax eerder dit seizoen al een Champions League-bonus pakte voor Nederland, waren 'we' virtueel over Portugal heen gesprongen. Nu zijn we alweer terug bij af. Woensdag is het Nederlandse puntentotaal aangevuld met 0.400, dankzij Ajax' overwinning op bezoek bij Besiktas.

Dat weegt echter niet op tegen het resultaat van Ajax-opponent Sporting: 3-1 tegen Borussia Dortmund en een coëfficiëntscore van 0.333 voor Portugal. Daar komt nog een bonus van 0.833 bij, aangezien Sporting nu ook door is in de Champions League. FC Porto verloor weliswaar van Liverpool, maar heeft plaatsing voor de knock-outfase alsnog in eigen hand, als het in de laatste speelronde Atlético Madrid ontvangt.

De virtuele subtop van de coëfficiëntenranglijst 2022/2023
5. Frankrijk 40.081
6. Portugal 38.717
7. Nederland 38.000

Het is een tegenvaller voor Nederland, dat donderdag echter hard terug kan slaan. Sporting Braga kan weliswaar een riante Europa League-bonus pakken voor Portugal (een overwinning op FC Midtjylland plus het veiligstellen van plek 1, zou een coëfficiëntscore van 1.167 opleveren), maar is de enige Portugese Europa League-vertegenwoordiger. Nederland daarentegen heeft nog vier ijzers in het vuur. PSV is ook nog in de race voor de hoogste Europa League-bonus, Feyenoord en AZ staan op het punt om Nederland aan een iets kleiner extraatje te helpen en ook Vitesse doet nog volop mee in de Conference League.

Kort samengevat: deze ronde is voorlopig voor Portugal, maar de strijd is nog lang niet gestreden. Pas na het seizoen 2022/2023 wordt de balans opgemaakt. Het land dat tegen die tijd de nummer zes van Europa is, mag in 2024/2025 twee clubs direct de vernieuwde Champions League in sturen. Tot die tijd mogen we nagelbijtend de Europese resultaten van Benfica, Porto, Sporting en Braga afwachten. Ajax speelt zelf nergens meer om als het op 7 december Sporting ontvangt, maar voor Nederland is die wedstrijd des te belangrijker.

Bron: Bert Kassies

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws