FC Twente houdt De Grolsch Veste gesloten: 'Moet elke thuiswedstrijd geld bij'

FC Twente houdt De Grolsch Veste gesloten: 'Moet elke thuiswedstrijd geld bij'

FC Twente vormt voorlopig een uitzondering in het betaald voetbal in Nederland. Alleen de Tukkers hebben aangekondigd het stadion helemaal gesloten te houden bij de huidige coronamaatregelen.

"Iedereen naar binnen of niemand. Wij willen geen verdeeldheid onder onze eigen supporters", zegt Martijn Hoogstoevenbeld, de financieel- en operationeel directeur van FC Twente, tegen TC Tubantia. Hij vindt het onbegrijpelijk dat De Grolsch Veste voor slechts een derde gevuld mag worden. "Als we hierin meegaan verliezen we draagvlak onder onze eigen achterban."

Twente wil geen keuze maken tussen supporters en vond gehoor bij de 29 supportersverenigingen. "En als je in het stadion bent, moet je naar andere plekken en kun je niet meer bij elkaar zitten als je met een groep bent. Dat willen de mensen niet. Bij die andere wedstrijden die we eerder speelden met een derde kregen we niet eens alle plekken bezet."

Daarnaast is er een financieel verhaal. "Bij een bezetting van een derde moet er bij ons elke thuiswedstrijd geld bij. Wij hebben het stadion in eigen beheer. Je moet stewards regelen, het stadion moet schoon, de kiosken moeten worden bezet, de horeca moet worden ingericht. De wedstrijdkosten zijn een stuk hoger dan de omzet."

Hoogstoevenbeld waarschuwt voor de financiële gevolgen van de coronacrisis. Hij neemt het opschorten van het afdragen van belasting als voorbeeld. "Dat lijkt heel gunstig, maar vanaf 1 oktober van dit jaar moeten we de fiscus gaan terugbetalen. Wat als de stadions leeg blijven en er zijn geen inkomsten? Dat gaat allemaal ten koste van de liquiditeit, die je moet gaan aanspreken. We drogen op, en dat geldt voor veel meer clubs."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s