Lof voor 'jongere versie van Toornstra': 'Moet Til niet met Litmanen vergelijken'

Lof voor 'jongere versie van Toornstra': 'Moet Til niet met Litmanen vergelijken'

26-02-2022 07:14
31

Willem van Hanegem is nog niet helemaal overtuigd, maar Guus Til kan wel op lof rekenen van Martin Haar. De 24-jarige middenvelder van Feyenoord scoorde dit seizoen al dertien keer in de Eredivisie en neemt het zondag op tegen zijn oude club AZ.

"Ja, die doelpunten", zegt Van Hanegem tegen het Algemeen Dagblad. "Die heeft hij inderdaad gemaakt. Maar heel eerlijk, ik zie Til nog te vaak erg matig spelen. Afgelopen zondag tegen Cambuur, dat was toch ronduit slecht?"

Haar, die als assistent-trainer van AZ met Til samenwerkte, snapt de kritiek van De Kromme 'ergens wel'. "Maar je moet Til niet met een Jari Litmanen vergelijken. Als hij bij ons aan hakballetjes en balletjes achter het standbeen begon, zei ik ook meteen 'Guus, doe dat maar niet hè'. Dat kan hij ook gewoon niet. Maar deze jongen heeft enorme waarde voor Feyenoord."

Dat Til geen speler is voor de fijnproever, klopt volgens Haar slechts ten dele. "Louis van Gaal haalde Guus ook gewoon bij Oranje hè. Til is de jongere versie van Jens Toornstra. Hij heeft scorend vermogen en beschikt over een gigantisch loopvermogen. In de Eredivisie maakt hij daarmee vaak het verschil. Waarom niet in Duitsland? Daar lopen jongens die precies hetzelfde kunnen en vaak nog veel beter. Daar worden toch extra dingen gevraagd."

Ook in Rusland slaagde Til niet. "De Russische competitie, daar lopen ook gewoon geweldige spelers rond, hè. Maar in Nederland: ga maar eens tegen Til spelen, dat is echt vervelend hoor. Hij blijft maar gaan."