AZ overleeft stormloop Feyenoord en trakteert Slot op gevoelige nederlaag

27-02-2022 14:13
440

AZ heeft het gat met Feyenoord op de Eredivisie-ranglijst teruggebracht tot drie punten. In Alkmaar won de thuisploeg na een spectaculaire wedstrijd met 2-1 van de Rotterdammers door twee penalty's voor rust.

AZ leed op 7 november de laatste nederlaag in de Eredivisie, toen Cyriel Dessers in de 92ste minuut de 1-0 maakte voor Feyenoord. Zondag kwamen de twee topclubs elkaar weer tegen en opnieuw was het razend spannend. De eerste helft was duidelijk voor AZ, de tweede helft duidelijk voor Feyenoord.

Na negentien minuten was het voor het eerst raak: basisdebutant Jorrit Hendrix liep Dani de Wit omver, werd bestraft door scheidsrechter Dennis Higler en Jesper Karlsson tekende vanaf de strafschopstip voor de openingstreffer.

Feyenoord was het spoor bijster en AZ trok het duel naar zich toe. Dat leverde na een half uur wéér een penalty op. Higler bestrafte een duw van Tyrell Malacia, tot ontsteltenis van Feyenoord. Assistent-trainer Marino Pusic kreeg daarbij een gele kaart voor aanmerkingen op de leiding. Karlsson hield zijn hoofd wél koel en liet Justin Bijlow weer kansloos: 2-0.

AZ ging erop en erover en dacht nog voor rust op een 3-0 voorsprong te komen, maar De Wit werd op advies van de VAR teruggefloten vanwege buitenspel.

Bij het ingaan van de rust klaterde het applaus van de tribunes in het AFAS Stadion, maar in de tweede helft kregen de supporters een heel andere wedstrijd te zien. Feyenoord kwam sterk uit de kleedkamer en maakte na 51 minuten prompt de aansluitingstreffer. AZ-keeper Peter Vindahl kreeg de bal niet onder controle en Lutsharel Geertruida frommelde hem binnen.

Feyenoord ging op jacht naar meer, kreeg ook kansen, maar de gelijkmaker zat er niet meer in. Ook een invalbeurt van voormalig AZ-topscorer Alireza Jahanbakhsh bood geen soelaas voor de Rotterdammers, die daardoor AZ zien naderen op de Eredivisie-ranglijst. Het verschil tussen de nummers drie en vier is nog drie punten. PSV en Ajax kunnen later op de zondag uitlopen.