Tyton naar Amsterdam: Ajax haalt doelman die zelden onomstreden was

Tyton naar Amsterdam: Ajax haalt doelman die zelden onomstreden was

07-03-2022 16:45 Laatste update: 16:58
69

Ajax gaat Przemyslaw Tyton tot het einde van het seizoen vastleggen als stand-in van Andre Onana. De Poolse doelman, inmiddels 35, speelde in Nederland bij Roda JC en PSV, maar raakte de laatste jaren uit beeld voor de Nederlandse voetbalvolger. Waar staat Tyton nu in zijn carrière?

Dansende doelman
De in Zamosc geboren Tyton kan naast keepen ook behoorlijk dansen. Hij is bekend met de samba, de rumba en de chachacha: Tyton was vroeger een fanatiek danser en werd samen met zijn zus Pools kampioen tot elf en twaalf jaar. Toch ging Tyton voor een voetbalcarrière en dat bracht hem in 2007 bij Roda JC. In Limburg maakte hij indruk en zijn prestaties vielen dan ook op bij grotere clubs uit de Eredivisie. PSV nam Tyton in 2011 op huurbasis over, om hem daarna voor vier jaar vast te leggen.

In de Eredivisie-top bij PSV
Tyton begon op de bank, maar nam de plek onder de lat al snel over van de Zweed Andreas Isaksson. Tyton was in zijn periode in Nederland een pechvogel: in het duel met PSV, toen nog doelman van Roda JC, botste hij met Jonathan Reis, die daardoor alles afscheurde. En in het duel met Ajax op 18 september liep hij, inmiddels als PSV-doelman, een zware hersenschudding op na een botsing met Timothy Derijck, waardoor hij zelfs even bewusteloos was. Tyton verloor bij PSV twee keer zijn basisplaats. Eerst aan Boy Waterman, daarna aan Jeroen Zoet, en diende na drie seizoenen een vertrekwens in.

Spanje, Duitsland en Amerika
Tyton verkaste op huurbasis naar het Spaanse Elche CF. De Pool kreeg in Spanje het vertrouwen als eerste keeper, maar werd na acht tegengoals in vier wedstrijden naar de bank verwezen, al kreeg hij zijn basisplaats later terug.

Elche lichtte de koopoptie niet en dus keerde Tyton terug naar PSV, dat hem verkocht aan VfB Stuttgart. Daar begon hij als eerste doelman, maar degradatie uit de Bundesliga kon hij niet voorkomen. Tyton incasseerde in dat jaar 63 tegengoals in de dertig wedstrijden dat hij onder de lat stond. Voor het Spaanse Deportivo La Coruña stond hij vijftien keer onder de lat, zijn contract werd een jaar voor afloop verscheurd. 

Major League Soccer-club FC Cincinnati legde de doelman eind 2018 voor meerdere seizoenen vast, maar verwees hem na weifelende optredens naar de bank. De club, die al jaren onderaan de MLS bungelt, besloot de optie in zijn contract niet te lichten en dus kan Ajax Tyton transfervrij vastleggen.

Vaste reservekeeper
Tyton is nergens, op Stuttgart na, voor langere tijd eerste keeper geweest en zal, zolang er niets met Onana gebeurt, ook bij Ajax weinig aan spelen toekomen. Met die rol is hij bekend. Mede vanwege zijn internationale ervaring kreeg hij de voorkeur boven Robbin Ruiter.

Ajax durft het niet aan met Charlie Setford (17) en Calvin Raatsie (20) als stand-ins van Onana en weet wat het met Tyton in huis haalt: een doelman met internationale ervaring die voor hete vuren heeft gestaan. Ajax speelt dit seizoen nog negen competitiewedstrijden, een bekerfinale en met wat geluk nog een aantal Champions League-wedstrijden.