Vrees Vitesse komt uit: Russische eigenaar Oyf wil Arnhemmers verkopen

Vrees Vitesse komt uit: Russische eigenaar Oyf wil Arnhemmers verkopen

11-03-2022 16:59 Laatste update: 17:22
171

Valeri Oyf neemt afscheid van Vitesse. De Russische eigenaar heeft besloten om zijn aandelen te verkopen, zo maakt de Arnhemse club vrijdag bekend. Ook treedt de oligarch per direct terug uit de raad van commissarissen.

Het vertrek van Oyf bij Vitesse heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne. Hij stond niet op de lijst van Russen tegen wie sancties zijn ingesteld, maar na de terugtreding van landgenoot en compagnon Roman Abramovich bij Chelsea kiest ook Oyf eieren voor zijn geld. 

"Het doet me veel pijn om zo afscheid te nemen van Vitesse, maar in de huidige situatie neem ik deze moeilijke beslissing in het belang van de club, medewerkers, supporters, sponsoren en andere stakeholders", zegt Oyf in een statement op de clubsite. "Ik kijk terug op een bijzondere periode, waarin ik me altijd erg betrokken voelde bij de club en genoten heb van de mooie prestaties. Vitesse zit in mijn hart en dat zal altijd blijven gelden voor de club en de supporters."

Oyf deed in mei 2018 zijn intrede bij Vitesse, dat hij overnam van Alexander Chigirinsky. In de verklaring benadrukken de Arnhemmers dat bij de verkoop van de aandelen een zorgvuldige procedure wordt gevolgd, zodat de continuïteit van de club gewaarborgd blijft en Vitesse zich kan blijven focussen op zijn sportieve ambities.

Vitesse heeft in totaal liefst 155 miljoen euro geleend van Oyf. Wat er met dat geld gebeurt, is niet duidelijk. Abramovich liet eerder weten dat hij een lening aan Chelsea van 1,5 miljard euro niet terug hoefde.