PEC Zwolle verslaat RKC in kelderkraker en passeert Sparta op ranglijst

23-04-2022 21:55
55

PEC Zwolle heeft zaterdag een zeer belangrijke zege geboekt in de strijd tegen degradatie uit de Eredivisie. De ploeg van trainer Dick Schreuder won met 0-2 bij RKC Waalwijk, dat daardoor ook weer nerveus achterom zal kijken.

PEC stuntte twee weken geleden met een zege op AZ en dat heeft het Zwolse vertrouwen goed gedaan. De Blauwvingers kregen na acht minuten de eerste grote kans in Waalwijk, maar de inglijdende Gervane Kastaneer kreeg de bal niet langs doelman Etienne Vaessen. Na ruim een kwartier was het alsnog raak. Thomas van den Belt schoot bekeken raak. De VAR keek nog even naar een mogelijke overtreding van Kastaneer, maar zag geen reden om in te grijpen.

RKC kreeg niet veel later nog een teleurstelling te verwerken, toen steunpilaar Jens Odgaard met een blessure naar de kant moest. De thuisploeg kon lange tijd weinig tegenover de Zwolse treffer zetten, maar kort voor rust was Richard van der Venne uit het niets dicht bij de gelijkmaker. Hij dook op voor Kostas Lamprou, die zijn inzet echter wist te keren.

In de tweede helft verdubbelde PEC al snel de score. Scheidsrechter Jochem Kamphuis werd naar het scherm geroepen en oordeelde dat Ahmed Touba een overtreding had gemaakt op Daishawn Redan. De penalty werd benut door aanvoerder Bram van Polen, die de bal overtuigend in de kruising schoot. Het zorgde voor grote ontlading bij de bezoekers, die zich daarna vooral beperkten tot tegenhouden. Michiel Kramer kreeg nog wel een kans, maar langzaam maar zeker ebde het geloof bij de RKC'ers weg.

PEC pakt daardoor drie hele belangrijke punten in de strijd om lijfsbehoud. De Blauwvingers doen de zeventiende plek over aan Sparta en hebben nu net als Fortuna Sittard 26 punten. Nummer veertien RKC heeft er nog maar twee meer.