Derksen toont zelfreflectie: 'Misschien geen ruimte meer voor zo'n programma'

Derksen toont zelfreflectie: 'Misschien geen ruimte meer voor zo'n programma'

28-04-2022 21:57 Laatste update: 22:29

Johan Derksen is donderdag nogmaals teruggekomen op zijn beruchte 'kaarsverhaal'. De Vandaag Inside-analist erkent dat hij in de fout is gegaan en onthult wat hij in zijn woonplaats Grolloo heeft ervaren, naar aanleiding van zijn uitspraken.

Derksen wilde aanvankelijk geen spijt betuigen, maar erkent nu alsnog dat hij zich anders op had moeten stellen. "Ik ben de veroorzaker van alle ellende en wat ik gedaan heb, is: dat ik in een oprechte biecht – omdat ik me stoorde aan het feit dat iedereen maar cancelt, maar ze zijn zelf niet brandschoon – van een heel serieus onderwerp. Dat heb ik verteld op een manier van een smeuïge anekdote. En daar leende het onderwerp zich niet voor. Waardoor er een jolige stemming ontstond", laat hij weten in de uitzending van donderdag. "Dan doe je dat niet voorbereid, dan gooi je dat op tafel, op een luchtige manier. En de feiten klopten niet helemaal, een dag later brak de pleuris uit."

Derksen benadrukt dat het verhaal anders in elkaar zit dan hij met zijn relaas van dinsdag heeft doen geloven. "Ik was 24, het was niet bij die mensen thuis, maar in een zusterhuis van een bejaardentehuis of zo. En die kaars was zo groot, die heb ik tussen haar benen gezet. En dan zeggen ze: hij trekt zijn relaas terug. Nee, ik ben te voorbarig geweest zonder mijn kennis paraat te hebben. En dan breekt geweldig de pleuris uit: dat is een uitglijder van mij. Ik ben uitgegleden, dat is dom en voor de tv is dat dodelijk."

"Misschien geen ruimte meer voor zo'n programma"
De kritiek was niet van de lucht, een aantal sponsors distantieerde zich van Vandaag Inside en Derksen moest stoppen met zijn radioprogramma voor Omroep West. Hij heeft 'de rekening gepresenteerd gekregen'. "Er is maar één man op de wereld slechter dan Putin en dat is Johan Derksen", duidt hij de teneur. "En daar heb ik het zelf een beetje naar gemaakt, want ik heb me hier altijd geestelijk onafhankelijk opgesteld. Wij zijn het enige programma in Nederland waar de mensen geestelijk onafhankelijk alles durven te zeggen. Maar ik kom langzamerhand tot de conclusie, als ik de reacties zo zie, dat er misschien geen ruimte meer voor zo'n programma is."

De analist 'is er klaar mee' en sluit zelfs niet uit dat hij gaat stoppen met het programma. "Wij hadden gisteren (woensdag, red.) 900.000 duizend kijkers, maar ik denk dat de cancel- en wokeculture veel groter is, dat merk ik. Ik kom vandaag (donderdag, red.) thuis, politie voor de deur. Als je Grolloo in reed, een heel groot spandoek: verkrachter. De politie heeft het weggehaald. Dan denk ik: is dat het me waard om hier leuk en geestelijk onafhankelijk te doen?"

Tafelgenoot René van der Gijp komt ook aan het woord en vertelt waarom hij zo lacherig reageerde op het 'absurde' verhaal van Derksen. "Als je denkt dat ik keihard heb zitten lachen, omdat ik slachtoffers van zedendelinquenten of meisjes die verkracht zijn ga bagatelliseren… Dat is toch niet waar, dat kan toch niet? Ik zit naar een absurd verhaal te luisteren, waar ik vreselijk om moet lachen, omdat het zo absurd was."

Het is niet mogelijk om op dit artikel te reageren. Wij rekenen op jullie begrip. Team VP.