Jol loopt leeg: 'Dit gaat mogelijk over tientallen miljoenen euro's'

Jol loopt leeg: 'Dit gaat mogelijk over tientallen miljoenen euro's'

9 May - 08:35 Laatste update: 10:15
290 Reacties

Tim van Duijn

Woest zijn ze in Eindhoven. Door de slotfase van Feyenoord - PSV moet het heel raar lopen wil Ajax de landstitel niet binnenslepen. Voormalig topscheidsrechter Dick Jol snapt helemaal niets van de gegeven strafschop in blessuretijd.

De situatie is bekend: PSV domineerde, stond lang op een 0-2 voorsprong, maar incasseerde in de slotfase toch nog twee goals. Vooral de laatste is zeer discutabel. Jens Toornstra schoot de bal vol op de onderarm van Mauro Júnior. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük wees naar de stip, de VAR deed er niets aan.

'Weer zo'n Eredivisie-weekend waarin de arbitrage zo verschrikkelijk bepalend is', schrijft oud-scheidsrechter Mario van der Ende op Twitter. Hij krijgt bijval van Jol. "Laten we nou gewoon stoppen. De bal wordt met 120 kilometer per uur ingeschoten, de speler staat met zijn rug naar de bal en krijgt hem tegen zijn elleboog. Hij heeft geen flauw idee waar de bal gaat komen. Hoe duidelijk wil je het hebben? Ik weet er een die zonder armen springt, maar die doet niet mee: een pinguïn."

"Dit is aan niemand uit te leggen, het is echt voetbal-onwaardig en triest", zegt Jol. "Van Boekel (de VAR, red.) zag Gözübüyük zo overtuigend naar de stip wijzen, die roept hem niet terug. Het vervelende is dat het nooit bij 5-1, 4-0 of 3-1 gebeurt, maar in de laatste minuut. Dit zou aanleiding moeten zijn om te zeggen: kap ermee! Als Mauro zijn armen wijder had gehad, had ik ermee kunnen leven, maar zo toch niet?"

De discussie over de VAR zal na zondag alleen maar toenemen. Zaterdag ging het mis bij PEC - FC Utrecht en zondag bij Feyenoord - PSV. "De VAR is een hulpmiddel voor de scheidsrechter. Voor als hij niet ziet wat er wel is, of iets ziet wat er niet is. Bij PEC - Utrecht kun je miszitten omdat je het niet of verkeerd hebt gezien, maar dan is er de VAR om je te corrigeren. Zet dan een professionele VAR neer, niet een scheidsrechter", zegt Jol.

Jol vindt al langer dat een scheidsrechter geen VAR kan zijn en andersom. "Vrijdagavond hebben ze gefloten en zondag zijn ze VAR. De belasting is te groot en als VAR heb je ineens een hele andere rol die je totaal anders aanvliegt. En hoe kun je nou de verkeerde lijn trekken bij Kastaneer? Ze hebben alle techniek in huis en nog doen ze het verkeerd. Je kunt er vergif op innemen dat dit vaker gaat gebeuren."

'Ze beslissen over leven en dood'
"Of de belasting is te groot of ze denken er te makkelijk over, maar ze krijgen wel flink betaald. Ze beslissen bij wijze van spreken over leven en dood. Dit gaat over tientallen miljoenen. Of je nou degradeert, Conference League of Champions League speelt: het verschil is gigantisch. Het komt zelfs voor dat de kuffiejuffrouw ontslagen wordt na een degradatie, omdat ze die niet meer kunnen betalen. De materiaalman wordt gehalveerd in zijn uren, de sponsorinkomsten zakken... Besef even hoeveel impact dit kan hebben."

Gözübüyük wilde na de wedstrijd Feyenoord - PSV niet voor de camera komen. "Nee, dat begrijp ik. Hij weet dat hij fout zit", aldus Jol. "PSV zou de wedstrijd gaan winnen, hè? Hier kan niemand mee leven. Ja, het is klaar. Ajax wordt woensdag kampioen."

Door de remise bij Feyenoord - PSV blijft het verschil op de ranglijst vier punten. Ajax kan het kampioenschap aanstaande woensdag beslissen door thuis te winnen van sc Heerenveen. Anders volgt vier dagen later uit bij Vitesse een herkansing.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s