Op weg naar promotie met NAC Breda: 'Liefhebbers zeuren niet als wij promoveren'

Op weg naar promotie met NAC Breda: 'Liefhebbers zeuren niet als wij promoveren'

14-05-2022 15:30 Laatste update: 15:28
30 Reacties

Guy Habets

Het reguliere seizoen van de Keuken Kampioen Divisie zit erop en met FC Emmen en FC Volendam krijgt de Eredivisie volgend seizoen al twee nieuwe aanwinsten. Daar komt misschien wel een derde ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie bij. VoetbalPrimeur blikt met alle zes de clubs die willen promoveren uit de nacompetitie vooruit op het seizoenstoetje en nu is het de beurt aan NAC Breda en aanvaller Kaj de Rooij.

Op 23 mei 2021 moest het gaan gebeuren. NAC stond in de finale van de play-offs en mocht in eigen huis, voor het eerst sinds lange tijd met fans, tegen NEC voor een plekje in de Eredivisie gaan strijden. Breda was klaar voor een feestje, maar het liep anders. De Nijmegenaren hielden in het Rat Verlegh Stadion de poorten gesloten en Jonathan Okita hakte N.E.C. op onnavolgbare wijze naar promotie. Voor NAC resteerde weer een seizoen in de Keuken Kampioen Divisie en De Rooij, die basisspeler was op 23 mei, denkt nog wel eens terug aan die bewuste zondagmiddag.

In het voetbal komt er echter altijd een nieuwe kans. Ook voor NAC, dat een jaar na dato weer in de nacompetitie staat en met De Rooij een nieuwe gooi naar promotie wil doen. "We hebben het soms nog wel eens over de kans die we vorig jaar gemist hebben, maar er is nu een nieuwe groep met veel jongens die voor het eerst de play-offs in gaan", schetst de aanvaller uit Best. "Toch weet iedereen wel wat er gaat komen. Het zijn hele belangrijke wedstrijden en dat we achtste zijn geworden, zegt nu helemaal niks meer."

De Rooij wil maar aangeven dat de Parel van het Zuiden gewoon weer op nul begint. "Natuurlijk is dit seizoen niet geworden wat we ervan gehoopt hebben, maar we hebben ons wel al een paar maanden kunnen instellen op de nacompetitie. In deze competitie wint iedereen al van iedereen en in de play-offs gebeuren al helemaal gekke dingen. Wat we in ieder geval wél meenemen, is onze sterke thuisbalans. Dit seizoen zijn er maar twee teams die in het Rat Verlegh Stadion van ons gewonnen hebben en daar zit geen club bij die nu in de play-offs zit."

NAC rekent zoals altijd op het fanatieke thuispubliek en de intimiderende sfeer in Breda. "We zijn het gewend dat er veel van ons wordt verwacht, want bij competitiewedstrijden zit het bij ons ook al vol en is het een gekkenhuis. Wat dat betreft zijn thuisduels in de play-offs dus niet heel anders, en we hopen natuurlijk dat dat ook qua resultaat zo zal zijn. Thuis moeten we het verschil maken en dan kunnen we in de uitwedstrijden ervoor zorgen dat we de verdiende marge over de streep trekken."

Zes keer pieken is genoeg voor NAC en De Rooij om een jaar na de dramatisch verlopen nacompetitiefinale alsnog naar de Eredivisie te gaan. "Ik denk ook dat niemand zou zeuren als NAC in de Eredivisie gaat spelen. Met een stadion en een aanhang zoals wij die hebben, hoor je naar mijn mening ook op het hoogste niveau thuis. In de Keuken Kampioen Divisie willen ze allemaal koste wat het kost hier spelen en de punten pakken. Dat zegt wel genoeg. Eredivisievoetbal in Breda zou niet gek zijn en hopelijk kunnen we dat realiseren."

De play-offs gaan dit seizoen, in tegenstelling tot vorig jaar, weer over twee wedstrijden. NAC stroomde in de eerste ronde in en speelt daarin tegen ADO Den Haag. Dinsdag werd er thuis met 1-2 verloren en op zaterdag volgt de uitwedstrijd in de Hofstad. Als de Parel van het Zuiden dat tweeluik wint, treffen ze FC Eindhoven in de tweede ronde. In de finale zou NAC dan op Excelsior, Roda JC of de nummer zestien van de Eredivisie kunnen stuiten.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie