Op weg naar promotie met Roda JC: 'Snel weer naar Eredivisie, dat kan niet anders'

Op weg naar promotie met Roda JC: 'Snel weer naar Eredivisie, dat kan niet anders'

14 mei - 19:30 Laatste update: 15:31
Eredivisie 64 Reacties

Guy Habets

Het reguliere seizoen van de Keuken Kampioen Divisie zit erop en met FC Emmen en FC Volendam krijgt de Eredivisie volgend seizoen al twee nieuwe aanwinsten. Daar komt misschien wel een derde ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie bij. VoetbalPrimeur blikt met alle zes de clubs die willen promoveren uit de nacompetitie vooruit op het seizoenstoetje en nu is het de beurt aan Roda JC en 'local lad' Daryl Werker.

Even een quizvraag. Welke club eindigde in het seizoen 1994/1995 op de tweede plek achter aanstaand wereldkampioen en Champions League-winnaar Ajax en oogstte lof door twee keer met 1-1 gelijk te spelen tegen de succesformatie van trainer Louis van Gaal? U raadt het al: Roda JC. Ploegen kwamen met knikkende knieën naar het roemruchte Kaalheide om daar op een hoopje gespeeld te worden door de spelers van Huub Stevens, die in de jaren negentig vaker wel dan niet in Europees verband uitkwamen.

Hoe anders is dat anno 2022. Al een paar jaar speelt de Koempelclub op het tweede niveau en probeert het via de play-offs weer een plekje te bemachtigen in de hoogste voetbalcompetitie van Nederland. Dit seizoen volgt er weer een poging en hoopt Daryl Werker, kind van de club, dat het nu wél de kant van Roda op valt. "We hebben een stabiel en goed seizoen gedraaid en gaan met een goed gevoel de nacompetitie in", zegt hij. "Daarmee hebben we ons doel gehaald, maar we zijn zeker nog niet klaar. Als je in de play-offs staat, wil je ook promoveren en daar gaan we vol voor."

Werker weet echter als geen ander dat de wedstrijden in de nacompetitie altijd op zichzelf staan. Hij redde Roda al eens van degradatie door in de play-offfinale de beslissende goal in te koppen tegen MVV en speelde namens de laatste club juist om promotie, toen ze verloren van De Graafschap in 2016. "Ik heb zelf ervaren dat alle 38 wedstrijden die al gespeeld zijn, niks meer uitmaken. Het balletje zal goed moeten vallen en het team dat wil promoveren, heeft het nodige geluk nodig. Laten we hopen dat wij dat zullen zijn."

De Limburgers plaatsten zich onder trainer Jurgen Streppel niet met geluk, maar met goed voetbal en een stabiele achterhoede voor de play-offs. "We willen een herkenbaar soort voetbal spelen en hebben ook tegen de hooggeklasseerde ploegen in de competitie laten zien dat we dan nog steeds van onze eigen aanvallende kracht uit gaan. We zullen niet snel inzakken, tegen wie het ook is. Dat we onze eigen identiteit en kracht blijven uitdragen, zal ook in de play-offs het belangrijkste zijn. Het moet blijken hoe ver dat ons gaat brengen."

Ieder jaar in de Keuken Kampioen Divisie is er voor Roda één te veel. Werker voelt dat zijn club er klaar voor is om weer 'naar huis' te gaan. "Roda heeft lang onafgebroken in de Eredivisie gespeeld, staat nog steeds heel hoog op de eeuwige ranglijst en heeft een achterban en stadion die op het hoogste niveau thuishoren", somt hij op. "Alle randvoorwaarden zijn er en nu is het aan ons om het te laten zien. Het liefst zo snel mogelijk, dus dit jaar, maar als het nu niet lukt kan het onmogelijk lang blijven duren. Roda zal snel weer terug zijn in de Eredivisie, dat kan niet anders."

De play-offs gaan dit seizoen, in tegenstelling tot vorig jaar, weer over twee wedstrijden. Roda stroomde in de eerste ronde in en speelt daarin tegen Excelsior. De uitwedstrijd werd met 2-2 gelijkgespeeld en zaterdag volgt de thuiswedstrijd. Als de Koempelclub dat tweeluik wint, treft het de nummer zestien van de Eredivisie. In de finale zou Roda JC dan op FC Eindhoven, NAC Breda en ADO Den Haag kunnen stuiten.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s