UEFA voert grote Champions League-wijziging door: klassieke groepsfase verdwijnt

UEFA voert grote Champions League-wijziging door: klassieke groepsfase verdwijnt

10 mei - 16:08 Laatste update: 16:16
Champions League 171 Reacties

De UEFA heeft de nieuwe Champions League-opzet gepresenteerd. Het belangrijkste nieuws is dat de klassieke groepsfase vanaf het seizoen 2024/2025 verdwijnt. In plaats daarvan wordt er gewerkt met één ranglijst, maar spelen de ploegen die meedoen niet allemaal tegen elkaar. De Europa League en Conference League veranderen mee.

De UEFA heeft daar na maandenlang vergaderen een akkoord over bereikt. Het was de bedoeling dat er tien wedstrijden gespeeld zou worden in de league phase, maar dat worden er acht. Iedere deelnemer is dus sowieso verzekerd van acht wedstrijden tegen zeven verschillende tegenstanders (vier thuis- en uitwedstrijden).

De top-acht kwalificeert zich automatisch voor de knock-outfase, terwijl de nummers negen tot 24 het in een dubbele ontmoeting tegen elkaar opnemen om alsnog de laatste zestien te behalen. Het aantal Champions League-deelnemers wordt 36, dat was 32.

Zoals door diverse media aangekondigd wordt het coëfficiënten-plan niet ingevoerd door de UEFA. Het was de bedoeling dat clubs die zich via hun competitie niet voor de Champions League wisten te plaatsen, op basis van het coëfficiënt alsnog naar het miljardenbal zouden kunnen. De extra tickets gaan nu naar landen die het jaar daarvoor goed gepresteerd hebben in Europa. 

Eind april sprak het Supporterscollectief Nederland zich fel uit tegen de plannen van de UEFA, terwijl ook supportersvereniging Ajax Life niet blij is. "Wij vinden dat onze club altijd op het allerhoogste niveau moet meespelen, dat is het niveau waar Ajax thuishoort. Echter is de nieuwe opzet van de Champions League funest voor de portemonnee van supporters", vertelde directeur Fabian Nagtzaam.

"Tien (nu dus acht, red.) in plaats van zes wedstrijden in de eerste fase betekent ook dat supporters bijna dubbel zoveel moeten uitgeven om bij alle wedstrijden aanwezig te kunnen zijn. Eerder wisten supporters al het onzalige idee van de Super League te stoppen, maar een slap aftreksel van deze competitie ligt nu helaas wel weer op tafel."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s