'Tijdens liquidatie zagen we bekende voetballers aan VIP-tafel met criminelen'

'Tijdens liquidatie zagen we bekende voetballers aan VIP-tafel met criminelen'

15 May - 08:45
224

De politie van Amsterdam maakt zich zorgen om de verweving van voetbal met ernstige vormen van criminaliteit, meldt Nieuwsuur. Ook blijkt uit onderzoek hoe makkelijk criminaliteit zijn intrede doet in de voetbalwereld.

De banden tussen voetbal en criminaliteit staan in de schijnwerpers nu Quincy Promes binnenkort voor de rechter staat. Zaterdag werd duidelijk dat de vijftigvoudig international naast de steekpartij ook verdacht wordt van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel, van de smokkel van synthetische drugs naar Australië en van huiselijk geweld.

"Overal waar veel geld in omgaat, zoals in het betaald voetbal, zie je criminelen opduiken en dingen die het daglicht niet kunnen verdragen", zegt oud-rechercheur Arno van Leeuwen, die zich op het onderwerp heeft gestort, tegen Nieuwsuur. Profvoetballers zijn betrokken bij illegaal gokken, matchfixing en geweldsincidenten, maar ook bij het witwassen van crimineel geld. "We hebben in ieder geval gezien dat er voetballers zijn die dure horloges verkopen aan criminelen en cash betaald krijgen."

Daar blijft het volgens Van Leeuwen niet bij. "We zagen tijdens een dancefeest in het Scheepvaartmuseum een liquidatie van een bekende crimineel. Daar zaten bekende profvoetballers, artiesten en criminelen bij elkaar aan een VIP-tafel." Hij merkt in lopende recherche-onderzoeken sowieso dat voetballers steeds vaker in gezelschap van criminelen verkeren en daarmee in gevaar zijn.

Ajax
Van Leeuwen zegt daarom al eerder contact te hebben gezocht met Ajax. Hij voert bewustwordingsgesprekken met spelers. "We maken ons zorgen omdat er in Amsterdam veel schietpartijen zijn en vergismoorden, dat soort dingen. Dus dan melden we ons bij Ajax om een gesprek te voeren met iemand." Hij zat – nog voor de steekpartij – om tafel met Promes. Omdat de zaak nu bij justitie ligt, kan hij daar niet over uitweiden.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s