Venijn Ajax in staart, cruciale wintermaanden Feyenoord, PSV voor WK aan de bak

Venijn Ajax in staart, cruciale wintermaanden Feyenoord, PSV voor WK aan de bak

15-06-2022 11:15
53

De Nederlandse topclubs kennen zeker tot aan het WK in Qatar een bomvol programma. VoetbalPrimeur neemt de kalenders van Ajax, PSV en Feyenoord onder de loep en bekijkt wanneer de Eredivisie-toppers op het programma staan.

Ajax
Ajax begint het seizoen officieel op zaterdag 30 juli, met de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. Een week later, op 6 augustus staat de eerste Eredivisie-wedstrijd op het programma bij Fortuna Sittard. Met verder FC Groningen (14 augustus), Sparta (21 augustus) en FC Utrecht (28 augustus) kent de ploeg van nieuwe trainer Alfred Schreuder nog een rustige aanloop.

In september barst het geweld echt los met iedere drie dagen een wedstrijd. Enkele dagen na de tweede groepswedstrijd in de Champions League staat ook de eerste topper op het programma. De Amsterdammers gaan op 18 september op bezoek bij AZ. Na de interlandperiode dendert de trein weer door: deze komt pas op 12 of 13 november tot stilstand na het duel met FC Emmen. Maar belangrijker is dat een week eerder het laatste groepsduel in de Champions League én de kraker tegen PSV worden gespeeld.

Het WK in Qatar van 21 november tot en met 18 december zorgt voor een break. Ajax hervat het seizoen op 8 januari tegen NEC. Later die maand, op 22 januari staat de eerste Klassieker op het menu in De Kuip. De tweede ontmoeting met aartsrivaal Feyenoord is normaal gesproken op zondag 19 maart in de Johan Cruijff Arena, tijdens speelronde 26.

Ajax kan vooral in de laatste weken van het seizoen nog aan de bak. In speelronde dertig wacht de clash met PSV in het Philips Stadion. In speelronde 31 komt AZ op bezoek bij de regerend landskampioen. Tussendoor staat de finale van de KNVB Beker gepland. Ajax besluit het seizoen met een thuisduel met FC Utrecht (21 mei) en een uitwedstrijd tegen FC Twente (28 mei).

Toppers Ajax
30 juli: Ajax – PSV (Johan Cruijff Schaal)
18 september: AZ – Ajax
5/6 november:  Ajax - PSV
22 januari: Feyenoord – Ajax
18/19 maart: Ajax – Feyenoord
22/23 april: PSV – Ajax
6/7 mei: Ajax – AZ

PSV
Bij PSV zal niet alles in het teken staan van de Johan Cruijff Schaal tijdens de voorbereiding. De ploeg van nieuwe trainer Ruud van Nistelrooy speelt enkele dagen later al in de voorrondes van de Champions League. PSV treft vervolgens FC Emmen en Go Ahead Eagles in de Eredivisie. Daarna lonkt een bijzonderheid: als PSV zich plaatst voor de play-offs van het miljardenbal, dan wordt het duel met Volendam verplaatst van zaterdag 20 augustus naar woensdag 31 augustus.

PSV speelt zijn eerste topper op 18 september tegen Feyenoord. Na de Super Sunday in speelronde zeven wacht een interlandbreak. Daarna volgen de duels elkaar weer in rap tempo op. Vooral de weken voor het WK worden belangrijk in Eindhoven. PSV kruist op 5/6 november de degens met Ajax, waarna ook nog tegen AZ wordt gespeeld op 12 of 13 november. Voor alle topclubs geldt dat de Eredivisie-krakers dit seizoen na Europese speelrondes gepland staan vanwege de beperkte ruimte op de speelkalender.

Na het WK gaat de Eredivisie-bal weer rollen voor PSV met een thuiswedstrijd tegen Sparta op zaterdag 7 januari. Een kleine maand later wacht de topper tegen Feyenoord. In speelronde dertig, in het weekeinde van 22 en 23 april, volgt ook de return tegen Ajax. Ook op de laatste speeldag wacht mogelijk een nog cruciaal duel. PSV besluit het seizoen op 28 mei in Alkmaar tegen AZ.

Toppers PSV
30 juli: Ajax – PSV (Johan Cruijff Schaal)
18 september: PSV – Feyenoord
5/6 november: Ajax – PSV
12/13 november: PSV – AZ
5 februari: Feyenoord – PSV
22/23 april: PSV – Ajax
28 mei: AZ - PSV

Feyenoord
Feyenoord hoeft zich in tegenstelling tot PSV niet door Europese voorrondes te worstelen. De eerste wedstrijd in de Eredivisie kan wel meteen een lastige worden, op 7 augustus nemen de Rotterdammers het in Arnhem op tegen Vitesse. De eerste thuiswedstrijd is een week later tegen sc Heerenveen, terwijl de eerste stadsderby op 11 september is tegen Sparta.

Feyenoord speelt zijn eerste topper op 18 september in Eindhoven. Een kleine maand later, op zaterdag 16 oktober, wacht een clash met AZ in Alkmaar. Net als de rivalen zal de ploeg van coach Arne Slot moeten omgaan met het drukke schema, met topduels in de Eredivisie na een Europese speelronde.

Voor Feyenoord breekt na het WK een interessante periode aan met de nodige krakers in januari en februari. De Rotterdammers gaan eerst op bezoek bij FC Utrecht (8 januari) en FC Groningen (14 januari), voordat de krachtmeting met Ajax in De Kuip volgt op 22 januari. Daarmee is de koek nog niet op. Na NEC (thuis) en FC Twente (uit) staat de tweede topper in een paar weken tijd op het programma: ook PSV komt naar Rotterdam. Op 18/19 februari is het vervolgens de beurt aan AZ om Feyenoord in het hol van de leeuw te bestrijden.

De Conference League-finalist kan zich daarna op gaan maken voor de slotfase van het seizoen. In speelronde 26 speelt Feyenoord de tweede Klassieker van het seizoen, ditmaal in Amsterdam. Het seizoen wordt afgesloten met een thuisduel met Vitesse op 28 mei.

Toppers Feyenoord
18 september: PSV – Feyenoord
16 oktober: AZ – Feyenoord
22 januari: Feyenoord – Ajax
5 februari: Feyenoord – PSV
18/19 februari: Feyenoord – AZ
18/19 maart: Ajax - Feyenoord