FC Twente zou eigenlijk in zee gaan met Duitse trainer: Dat was heel dichtbij

FC Twente zou eigenlijk in zee gaan met Duitse trainer: "Dat was heel dichtbij"

28 juli - 11:00 Laatste update: 11:09
44 Reacties

Tim van Duijn

FC Twente staat voor een seizoen waarin de verwachtingen misschien wel nog hoger zijn dan het vorige. Technisch directeur Jan Streuer werkt achter de schermen hard aan het weer op niveau brengen van de selectie. Een gesprek met de architect van het Twente-elftal, dat er ruim twee jaar geleden heel anders uitzag en eigenlijk niet eens bestond.

Twente trok met Michel Vlap, Michal Sadílek, Sem Steijn, Przemyslaw Tyton, Mathias Kjölö en Christos Tzolis al zes spelers aan, met de Griek als meest recente aanwinst. Het is al vaker gezegd, maar Tzolis kostte vorig jaar nog elf miljoen euro en speelt nu in het shirt van Twente. "Tzolis is een bekende speler die we al langer op de radar hadden. Voor hem was het het afgelopen jaar moeilijk bij Norwich City, maar heel raar is dat niet. Norwich stond onderaan in de Premier League en voor een aanvaller en dan met name een jonge is dat dan niet zo eenvoudig. Een aanvallend team in Nederland is voor hem een stuk beter", zegt Streuer.

Twente wist de concurrentie op afstand te houden en Tzolis binnen te hengelen. Club Brugge en Feyenoord werden als geïnteresseerde clubs genoemd. "Ja, hij had best wat opties, maar de speler wilde graag naar Twente komen. Club Brugge zou hem misschien kunnen kopen, wij absoluut niet", zegt Streuer. "Vorig jaar huurden we Limnios, dat was voor Tzolis een goed voorbeeld. Limnios heeft nu een kruisbandblessure opgelopen en dat is vooral voor hem heel vervelend. We hadden hem graag binnenboord willen houden, maar Köln heeft een nieuwe leiding en vroeg een stuk meer dan dat we het afgelopen jaar betaald hebben. Dat was geen optie en toen hij geblesseerd raakte was dat definitief van de baan. Voorin zijn we goed bezet, dus haast hadden we niet."

Het aantal versterkingen staat op zes, wat kunnen we nog verwachten? "De enige positie die niet dubbel bezet is is de linksbackpositie. Daar hebben we alleen Gijs Smal, dus daar zoeken we nog iemand. Ja, daar zijn we al serieus mee bezig." Voor die positie was Gudmundur Thórarinsson in beeld, maar de dertigjarige IJslander komt niet.

"We hebben de selectie al heel erg op tijd zo goed als klaar. Dat geeft een goed gevoel, vooral omdat we al snel aan de Europese wedstrijden beginnen."

Vlap, Sadílek, Brenet
Door de wederopstanding van Twente kunnen er zelfs weer transfersommen worden betaald. Voor Sadílek werd om en nabij de anderhalf miljoen betaald en voor Vlap zelfs twee miljoen. Twee jaar geleden was dat ondenkbaar. "Michel heeft financieel ook ingeleverd om voor Twente te kunnen spelen. Net als jongens als Sadílek en Brenet, spelers die ergens anders meer hadden kunnen verdienen. Onze totale begroting is met vijf miljoen euro omhoog gegaan, dus financieel is het een stuk beter bij ons. Dat is natuurlijk geweldig. Door het resultaat op het veld maakt de club grote stappen: een hogere begroting, meer sponsoren en meer bezoekers. Dat werkt door."

Hoe anders was dat in 2020. Toen Streuer in juni van dat jaar werd aangesteld had Twente amper spelers. "We hadden niet eens een trainer, alleen een medische staf. Achteraf is dat ongelooflijk, dan geeft dit juist een goed gevoel. Voor de club is dit goed, maar het is nu zaak om niet weer terug te vallen. Dat past absoluut niet bij Twente. Het heeft misschien ook te maken met hoe deze club leeft. Twente is twee keer gedegradeerd (in 1983 en 2018, na beide jaren meteen gepromoveerd, red.) en toch stonden de mensen voor 200% achter de club. Als je ziet dat je 25.000 toeschouwers trekt in een vriendschappelijke wedstrijd, dan is dat ongekend", doelt Streuer op het oefenduel met Schalke 04 van vrijdagavond.

"Het publiek is ook heel kritisch, dus als het niet goed is, hoor je dat zeker. Je moet dan ook wel iets laten zien en dat proberen we met aanvallend voetbal. Het is belangrijk dat je een goed team hebt en dat hebben de trainers er het afgelopen jaar van gemaakt", zegt Streuer. "We hebben er bepaalde spelers bijgehaald waardoor we misschien een nog beter team hebben dan vorig jaar. Ja, dat kan ook weer in je nadeel werken omdat de verwachtingen hoger worden en het dan juist moeilijker wordt. Dat is het gevaar en daar moet je voor oppassen. Er is een groot verschil tussen mogen en moeten, maar dat zie ik niet gebeuren."

Dat het weer als een trein loopt bij Twente is voor een groot gedeelte ook de verdienste van hoofdtrainer Ron Jans en zijn technische staf. Twente eindigde na zijn aanstelling op de tiende en de vierde plaats. En ook op bestuurlijk vlak is er weer stabiliteit, met meerdere seizoen achter elkaar dezelfde mensen aan het roer. "Dat is ontzettend belangrijk. Het is lang geleden dat Twente twee jaar dezelfde technisch directeur en hoofdtrainer had", zegt Streuer. "Als je steeds wisselt, of dat nou met de trainer of de clubleiding is dan is dat ook niet goed. Nieuwe mensen hebben altijd nieuwe ideeën, maar die zijn niet altijd beter. Sommige mensen willen het ook opnieuw uitvinden."

Zorniger
Wie weet hoe het zou zijn gelopen onder Alexander Zorniger, de Duitser die in 2020 eigenlijk trainer van Twente zou worden en met de club op een haar na al rond was. De boel klapte toen de net aangestelde Streuer aangaf toch de voorkeur te hebben voor een Nederlander, waarna het kamp-Zorniger zich terugtrok. Het werd Ron Jans. "Dat was heel dichtbij, ja", zegt Streuer over Zorniger. "In Nederland hebben we ook veel goede trainers en spelers. We richten ons vooral op Nederlandse spelers. We hebben Mathias Kjölö overgenomen van PSV. Die speelt al vijf jaar in Nederland en is gewoon een halve Nederlander."

"Zeven, acht of negen nationaliteiten in je team, daar hou ik niet zo van. Op de training wordt gewoon Nederlands gesproken en dat is veel makkelijker. Sommige clubs hebben een volledig Duitse clubleiding, wat schiet je daar nou mee op? Een Nederlandse club met een Duitse of Spaanse leiding... Ik denk niet dat dat werkt. Binnen twee jaar zijn ze weer weg en dan komen er weer anderen.. Dit is voor FC Twente gewoon het beste", zegt Streuer.

2022/2023
Streuer en Jans beginnen aan hun derde seizoen bij Twente, eentje waarin de verwachtingen dus weer hoog zijn en misschien wel nog hoger. Aan het niveau van de selectie kan het niet liggen. "Ik denk dat we dit seizoen weer goed kunnen presteren en verwacht geen terugval", zegt Streuer. "In het voetbal weet je het natuurlijk nooit, maar ik zie niet gebeuren dat we ineens tiende worden. Het afgelopen jaar zijn we op drie punten van Feyenoord geëindigd en hadden we 21 punten meer dan FC Utrecht en negentien dan Vitesse. Dan mag je niet zover terugvallen. Vorig jaar waren er clubs die zich goed hebben versterkt, maar toch onderin geëindigd zijn. De Eredivisie is zeker niet makkelijk, maar we kijken eerder naar boven dan naar beneden."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal de podcast is ook te beluisteren via Spotify en te bekijken via YouTube!

Plaats een reactie