Acht conclusies: Schreuder faalt weer, Ajax heeft nog Champions League-kans

Acht conclusies: Schreuder faalt weer, Ajax heeft nog Champions League-kans

12-10-2022 21:30 Laatste update: 22:29
91

Het rammelende Ajax had ook woensdagavond in Stadio Diego Armando Maradona geen antwoord op voetbalmachine Napoli (4-2). VoetbalPrimeur trekt acht conclusies.

Keiharde cijfers
Acht dagen na de historische afgang in de Johan Cruijff Arena ging Ajax weer ten onder tegen Napoli. 10-3 over twee wedstrijden, het zijn keiharde cijfers. De Amsterdammers dreigen alle goodwill die de laatste jaren in Europa is gekweekt, overboord te gooien. Maar het moet gezegd: Napoli was weer imposant. Elke keer als Ajax terug in de wedstrijd leek te komen, schakelden de Italianen moeiteloos een tandje bij.

Wachten op het ware Ajax-gezicht
Dan de positieve kant: Napoli had weliswaar maar een kwartier nodig om het gaatje te slaan, maar Ajax toonde daarna beterschap. Zo kansloos als de 1-6 van vorige week was het dit keer niet. Door een zwaar bestrafte handsbal van Jurriën Timber en horrorfout van Daley Blind viel het op de beslissende momenten de kant van Napoli op. Ajax heeft nog twee groepswedstrijden om zijn ware gezicht te tonen aan Europa.

Zes (!) gele kaarten
Meer dan de helft van de Ajacieden die aan de aftrap stonden, kregen een gele kaart van de Franse scheidsrechter François Letexier. En niemand kon erover mopperen, behalve Jurriën Timber. Zijn handsbal leverde Napoli een goedkope penalty op. Het wordt tijd dat de spelregelcommissie van de UEFA de huidige handsbalregel weer eens onder de loep neemt.

Lawine aan tegengoals
Geen enkele club incasseerde meer tegengoals dan Ajax in het lopende Champions League-seizoen (12). In totaal moest doelman Remko Pasveer al 25 keer vissen in 14 wedstrijden. Vorig seizoen onder Erik ten Hag zaten de Amsterdammers pas na 40 wedstrijden aan dat aantal. Achterin heeft trainer Alfred Schreuder, niet eens alléén door de lawine aan tegengoals, een groot probleem.

Wijndal vierde linksback
Daley Blind, Calvin Bassey en zelfs de achttienjarige Youri Baas: allemaal staan ze boven Owen Wijndal in de pikorde bij Ajax. Natuurlijk kampte de oud-aanvoerder van AZ even met een blessure, maar in Napels viel zijn absentie haast niet uit te leggen. Schijnbaar vindt Schreuder hem domweg niet goed genoeg - of in elk geval: andere spelers beter.

Schreuder faalt wederom
Schreuder kon opnieuw niet aantonen dat hij de aangewezen man is om Ajax terug te brengen naar de Europese top, zoals de ambitie in de Johan Cruijff Arena luidt. Ook in Napels viel hem genoeg aan te rekenen: weer wisselde hij rijkelijk laat en al weken worden spelers van links naar rechts door het elftal gesleept. Dat hij in zijn interviews na afloop ook niet uit de verf komt, helpt Schreuder niet.

Drietal valt door de mand
Daley Blind, Jorge Sánchez en Mohammed Kudus kunnen het minst positief terugkijken op hun avond in Stadio Diego Armando Maradona. We zeggen het gewoon: Blind is al weken een dissonant, basisdebutant Sánchez komt op dit moment zwaar tekort voor de Champions League en Kudus heeft niets meer te zoeken in de punt van de aanval.

Next up: Liverpool-thuis
Over twee weken mag Ajax alweer aan de bak: Liverpool, op Anfield nog duidelijk de betere, komt op bezoek. De zoekende ploeg van Jürgen Klopp komt woensdagavond nog in actie tegen Rangers FC, waarna meer duidelijk wordt over de kansen van de Amsterdammers op Champions League-overwintering. Omdat onderling resultaat het belangrijkst is bij een gelijk aantal punten, moet Ajax op 26 oktober in elk geval winnen.