Duurzame gebroeders De Jong ook actief in kledingbranche: 'Iedereen kan iets doen'

Duurzame gebroeders De Jong ook actief in kledingbranche: 'Iedereen kan iets doen'

15-10-2022 14:10 Laatste update: 14:35
149

De gebroeders Luuk en Siem de Jong hebben een eigen kledinglijn gericht op duurzaamheid. Hun merk '2050' is geïnspireerd op het streven van de EU dat in 2050 de aarde klimaatneutraal moet zijn.

Tegenover de Volkskrant leggen de twee broers uit waarom ze dat zo belangrijk vinden. "Zeker als je kinderen krijgt, denk je: aan het eind van deze eeuw leven zij op een extreem hete, waarschijnlijk onleefbare aarde. Je bent als welvarend mens één van de grootvervuilers", begint Siem. Hij gaat door. "In het jaar 2050 moet de aarde klimaatneutraal zijn, zo is het streven van de EU althans. Iedereen weet dat er een enorm gevaar dreigt, dat de aarde te snel opwarmt. Toch zie je niet veel mensen die ernaar handelen wat ik met al die andere crises die er spelen ook wel begrijp." 

Wedden

Meer odds

Luuk werd na zijn vaderschap ook bewuster. "Iedereen kan iets doen. Als ik naar mezelf kijk: ik reed in Spanje in een grote, behoorlijk vervuilende auto. Ik zoek nu naar een elektrische auto, maar die luxe heb ik", beseft hij. "Voor veel mensen is de aanschaf van een elektrische auto of van vleesvervangers gewoon te duur. Met mijn vorige clubs Sevilla en Barcelona vlogen we naar elke wedstrijd. Daar dacht ik lang niet bij na. Maar je kunt, als de verbinding goed is, net zo goed met de trein gaan", stelt hij kritisch.