Champions League-loting: wanneer wordt hij verricht en wie kunnen elkaar treffen?

Champions League-loting: wanneer wordt hij verricht en wie kunnen elkaar treffen?

03-11-2022 12:30
23

De Champions League-groepsfase zit erop, alle tickets voor de knock-outfase zijn verdeeld: tijd om een blik te werpen op de loting voor de achtste finales. Op maandag 7 november vindt deze plaats in het Zwitserse Nyon. VoetbalPrimeur zet alle zaken die je moet weten op een rij.

Hoe werkt de Champions League-loting?
Logischerwijs hebben in totaal zestien ploegen zich geplaatst voor de achtste finale van de Champions League. De nummers één van de groepsfase genieten een geplaatste status, de nummers twee zijn ongeplaatst. Ajax behoort niet tot die groep, doordat het derde werd in zijn poule. Elke achtste finale bestaat dus uit een duel tussen een nummer één en twee.

Daarnaast zijn er twee restricties: het is niet mogelijk om een team uit hetzelfde land of uit dezelfde poule te loten in de achtste finale. Het is ook altijd zo dat de groepswinnaars hun heenwedstrijd uit spelen en de return in eigen huis mogen afwerken. Het gaat overigens niet altijd goed met het handhaven van die restricties. Bij de loting voor de achtste finale van vorig jaar, maakte de computer van de UEFA een aantal belangrijke fouten. Daardoor werd de loting uiteindelijk ongeldig verklaard en moest hij helemaal opnieuw verricht worden.

Welke teams kunnen elkaar treffen in de achtste finale?
De twee potten voor de Champions League-loting zien er als volgt uit:

De kans is dus goed aanwezig dat we een aantal interessante affiches gaan zien in de achtste finale. Zo behoren Bayern München, Real Madrid, Chelsea en Manchester City tot de mogelijke tegenstanders van Paris Saint-Germain. Liverpool kan ook loten tegen de twee eerstgenoemde ploegen. Een herhaling van de Champions League-finale van vorig jaar (Real Madrid-Liverpool) behoort dus ook tot de mogelijkheden.

Wanneer vindt de Champions League-loting precies plaats?
Die vraag is simpel te beantwoorden: op maandag 7 november om 12.00 uur gaat de lotingceremonie van start. Om die tijd worden er overigens nog niet direct balletjes getrokken: de UEFA vult de eerste minuten van de loting altijd met andere zaken, zoals een terugblik op de groepsfase. Wie alleen de loting zelf wil volgen, kan dus iets later instromen.

Wat zijn alle belangrijke data van dit Champions League-seizoen?
Loting achtste finale: maandag 7 november 2022
Achtste finales: 14, 15, 21 en 22 februari, 7, 8, 14 en 15 maart 2023
Loting kwartfinales en halve finales: 17 maart 2023
Kwartfinales: 11, 12, 18 en 19 april 2023
Halve finales: 9, 10, 16 en 17 mei 2023
Finale: 10 juni 2023