'Iran verrast en laat 700 gevangenen vrij na overwinning op het WK'

'Iran verrast en laat 700 gevangenen vrij na overwinning op het WK'

28-11-2022 20:45 Laatste update: 23:00
63

Iran zou meer dan zevenhonderd gevangenen hebben vrijgelaten nadat het land met 2-0 van Wales won op het WK. Dat meldt de Iraanse website Mizan Online. In het land is de laatste maanden veel chaos vanwege protesten tegen de huidige regering.

'Na een speciaal bevel van het hoofd van de gerechtelijke autoriteit na de overwinning van het nationale voetbalteam tegen Wales, werden 709 gedetineerden vrijgelaten uit verschillende gevangenissen in het land', luidt het statement op de Iraanse website. 'Onder hen zijn enkele mensen die tijdens de recente gebeurtenissen zijn gearresteerd.' Iran verloor de eerste wedstrijd van dit WK met 6-2 van Engeland, maar in het tweede duel werd met 2-0 gewonnen van Wales. Door die winst kan het land alsnog doorstoten naar de knockout-fase van het toernooi.

In Iran zijn er enorm veel protesten vanwege de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. De jonge vrouw overleed op 16 september nadat ze werd aangehouden, omdat ze niet de juiste kleding droeg volgens de Islamitische republiek. Na deze aanhouding braken er in het gehele land rellen uit en werd er gedemonstreerd tegen de huidige regering. Het voetbalteam van Iran maakte dit WK een statement door tijdens de eerste wedstrijd het volkslied niet mee te zingen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie