Van Marwijk: 'Hoe langer het geleden is, des te groter de pijn'

Van Marwijk: 'Hoe langer het geleden is, des te groter de pijn'

03-12-2022 09:33 Laatste update: 10:09
39

Oranje stond op het WK in 2010 tegen Spanje in de finale onder Bert van Marwijk. De plaaggeest was Iker Casillas en Spanje ging met de wereldbeker aan de haal. Bij RTV Oost blikt Van Marwijk terug. 

"Voorafgaand aan het toernooi zei ik al: ik kom alleen voor de wereldtitel. Toen werd ik uitgelachen", begint Van Marwijk. "Wij zouden nooit wereldkampioen kunnen worden met zo’n zwakke achterhoede. Toch stak het team goed in elkaar. Het paste. En mentaal waren we zo sterk."

In de kwartfinale zat het er bijna op toen Oranje Brazilië trof. Na 45 minuten stond het 1-0 voor Brazilië. Het Nederlands elftal had niets in te brengen. "We werden compleet overlopen. Ik weet nog dat ik in de rust zei: gefeliciteerd! Het is nog maar 1-0. Dat is wel een beetje de basis geweest van de ommekeer, want het geloof keerde terug. Na de rust speelden we weer met lef."

Na de overwinning was Nederland onklopbaar, voelden de spelers. "Mijn spelers zeiden: we kunnen niet verliezen. Nou, dat was tegen Spanje wel anders. Wat mij nog steeds een beetje steekt, is dat Mark van Bommel en Nigel de Jong al in de eerste helft tegen een gele kaart aanliepen. Het heeft een grote rol gespeeld denk ik." In de verlenging werd het verschil gemaakt door Andrés Iniesta. "We waren er zó dicht bij. Hoe langer het geleden is, des te groter de pijn." 

Het verschil zat 'm volgens Van Marwijk in de internationale ervaring, stelt hij. "Dat denk ik. Wij waren wel gewend om voor meer dan 60.000 mensen te spelen, maar niet met een wereldtitel op het spel. Dan wordt het toch anders. Spanje werd in 2008 als Europees kampioen en veel spelers van dat elftal hadden de Champions League gewonnen. Ze hadden meer ervaring", aldus Van Marwijk.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie