Marokkaanse fans massaal de straat op, politie grijpt in in Amsterdam en Den Haag

Marokkaanse fans massaal de straat op, politie grijpt in in Amsterdam en Den Haag

06-12-2022 20:34
193

In verschillende steden zijn Marokkaanse fans massaal de straat opgegaan na de WK-stunt van de Leeuwen van de Atlas tegen Spanje. Volgens de NOS sloeg de sfeer op enkele plaatsen om en moest de ME ingrijpen.

Duizenden fans gingen de straat op. Het begon feestelijk, maar de ME moest uiteindelijk ingrijpen in de Schilderswijk in Den Haag en het Mercatorplein in Amsterdam. In de hoofdstad werd onder meer zwaar vuurwerk gegooid naar politie, hulpverleners en openbaar vervoer, zegt een woordvoerder van de politie tegen de NOS. Ook werd er gedanst op auto's. 

In Den Haag werd een plein schoongeveegd en moesten er drie arrestaties worden verricht. Ook in wijken in Rotterdam, Amersfoort en Utrecht kwamen veel mensen samen. Na eerdere wedstrijden van het Marokkaanse elftal liep het na een gemoedelijk begin ook op meerdere plaatsen uit de hand. De politie was dan ook voorbereid. 

Ook in België is het feest in steden zoals Brussel, Gent, Antwerpen en Kortrijk. "De mensen zijn uitgelaten, er is een aangename sfeer en ze zingen. En als het toch uit de hand dreigt te lopen, hebben ze zelf mensen die anderen in toom houden", zegt een verslaggever van de VRT. In Brussel worden 'mensenkettingen' gemaakt door vrijwilligers om confrontaties te voorkomen. Desondanks is ook in België de sfeer wat grimmiger op enkele plaatsen.