Afellay keihard: 'Dit is gewoon tuig, je kan het niet hard genoeg straffen'

Afellay keihard: 'Dit is gewoon tuig, je kan het niet hard genoeg straffen'

07-12-2022 07:01
149

Ibrahim Afellay heeft geen goed woord over voor een deel van de Marokkaanse supporters in Nederland. In diverse steden sloeg de feeststemming na de zege op Spanje in de achtste finales van het WK om.

Marokko won na strafschoppen van Spanje en staat voor het eerst in de geschiedenis van het WK in de kwartfinales. In de grote Nederlandse steden gingen Marokkaanse fans de straat op om het feest te vieren. In Amsterdam en Den Haag ging het niet voor het eerst mis: politie en hulpverlening werden bekogeld met zwaar vuurwerk, waarna de Mobiele Eenheid in actie moest komen om de straat schoon te vegen.

"Wat moet je hier eigenlijk op zeggen?", vraagt Afellay zich af bij de NOS. "Triest, schandalig... Niemand keurt dit gebeuren goed. Iedereen is hartstikke blij en trots, maar dit is gewoon tuig", foetert de analist. "Dit kan je niet hard genoeg straffen. Het is een voorbeeld van 'de goeden moeten onder slechten kwaden'. Er zijn meer dan genoeg mensen die het goede voorbeeld geven en er een feest van maken. Dan is het zo verschrikkelijk triest, dat er dit soort gasten zijn die het verpesten voor de goeden. Heel treurig."

Rafael van der Vaart sluit zich aan bij de woorden van Afellay. Marokko neemt het in de kwartfinales op tegen Portugal. Zaterdag om 16.00 uur wordt er afgetrapt.