Doek valt voor topfavoriet Brazilië: Kroatië wint na strafschoppen

09-12-2022 18:46
161

Brazilië is in de kwartfinale van het WK uitgeschakeld door Kroatië. Neymar leek de topfavoriet verlossing te brengen in een ware thriller, maar diep in de verlenging maakte Bruno Petkovic gelijk. In de strafschoppenserie ging het vervolgens mis voor de Brazilianen.

Bij Brazilië lijken de enkelproblemen van Neymar verleden tijd. De sterspeler verscheen net als tegen Zuid-Korea aan de aftrap. Hij zag dat de Goddelijke Kanaries wat aarzelend begonnen. Op wat Braziliaanse bevliegingen na had Kroatië zijn zaakjes goed op orde. Het Balkan-land gaf nauwelijks kansen weg en probeerde in de tegenaanval zelf gevaarlijk te worden. Bovendien had Luka Modric de controle stevig in handen op het middenveld.

Het spelbeeld veranderde wel na rust. Brazilië wist meer en meer op de deur te kloppen. Doelman Dominik Livaković hield Kroatië meteen na rust op de been toen onder meer Vinícius Júnior in de kluts dicht bij de 1-0 was. Tijdens dat moment zou Josip Juranovic de bal nog met de hand hebben geraakt, maar VAR Pol van Boekel vond het niets. Niet veel later liet ook Neymar, die na een fletse eerste helft beter in de wedstrijd kwam, zich zien. Hij stond één-op-één met Livaković, maar weer kwam de Kroatische keeper als winnaar uit de strijd.

Het Kroatische middenveld, onder leiding van Modric, haalde vervolgens even het tempo uit de wedstrijd. Met Antony en Rodrygo voor Raphinha en Vinícius probeerde Brazilië de druk weer op te voeren. Paquetá was dichtbij, maar weer blonk Livaković uit. De keeper groeide uit tot een grote sta in de weg. Ook Neymar en opnieuw Paquetá - na een goede actie van Antony - kregen de bal niet in het doel.

Kroatië kwam er steeds minder uit, maar bleef als team overeind en kon rekenen op de uitblinkende Livaković. Brazilië was zodoende aangewezen op een verlenging. Daarin bleef Kroatië onder druk staan, maar Brozovic kon zowaar nog gevaarlijk uithalen na een goede actie van Bruno Petkovic. Het bleek een laatste opleving, want Neymar stond na 105 minuten op. Hij combineerde door de Kroaatse defensie en rondde af: 1-0.

Voor Neymar was het zijn 77ste interlandgoal, waarmee hij Pelé evenaart als topscorer aller tijden van Brazilië. Het meeslepende gevecht leek vervolgens een beetje als een nachtkaars uit te gaan, maar niets was minder waar. Na 117 minuten was de organisatie bij Brazilië plots zoek. Bruno Petkovic schoot en via het lichaam van Marquinhos was keeper Alisson Becker kansloos: 1-1.

Na die spectaculaire verlenging moesten dan toch strafschoppen de beslissing brengen. Daarin maakte Rodrygo meteen kennis met de in topvorm verkerende Livaković. Kroatië maakte geen fout, waarna Marquinhos de beslissende strafschop op de paal schoot. Daarmee is de volgende sensatie op dit WK een feit. Topfavoriet Brazilië gaat naar huis, terwijl Kroatië - de vice-wereldkampioen van vier jaar geleden - het in de halve finale opneemt tegen Oranje of Argentinië.