Eredivisie-flops hofleveranciers: Ajax en PSV leveren niet allergrootste flop af

Eredivisie-flops hofleveranciers: Ajax en PSV leveren niet allergrootste flop af

16-01-2023 11:00
47

Het Eredivisie-weekend is weer voorbij en dus is het ook weer tijd voor de floplijst van VoetbalPrimeur. Na speelronde zestien was het niet echt moeilijk om deze samen te stellen. Ajax en PSV zijn de absolute hofleveranciers nadat ze opnieuw puntenverlies leden.

Calvin Bassey (Ajax)
De Nigeriaan begon redelijk goed aan zijn Ajax-tijd, maar nu ziet de wereld er helemaal anders uit. Bassey oogt nog onzekerder aan de bal en komt ook als linksback totaal niet uit de verf. Dat werd tegen FC Twente pijnlijk duidelijk. Het is dan ook niet gek dat de fans van Ajax grote vraagtekens plaatsen bij de transfersom van 23 miljoen die betaald is voor Bassey.

Luuk de Jong (PSV)
Als de captain van PSV het vizier op scherp had, zouden de Eindhovenaren een heel makkelijke middag hebben bij Fortuna Sittard. De Jong miste echter vier honderdprocentkansen op ongelofelijke wijze. Dat zijn we niet van hem gewend. Door de late treffer van Fortuna doen de missers van De Jong nog veel meer pijn.

Oussama Tannane (NEC)
Er waren genoeg flinke flops afgelopen weekend, maar Tannane is zeer waarschijnlijk de allergrootste. In de derby tegen zijn oude club liet de middenvelder zich maar weer eens van zijn slechtste kant zien. Hij liet zich provoceren, pakte rood door Kacper Kozlowski bij zijn keel te grijpen, liet zich gaan tegen arbiter Danny Makkelie, maakte een kinderachtig gebaar richting de Vitesse-fans en gooide nog een flesje richting de supporters op de tribunes. De feiten spreken voor zich.

Devyne Rensch (Ajax)
Niemand zal er raar van opkijken dat Rensch een plekje in de floplijst heeft bemachtigd. Toen hij nog op het veld stond speelde hij al matig, zeker in balbezit. Zo gaf hij Twente een enorme kans met een foute terugspeelbal. Na 35 minuten pakte Rensch ook nog eens een domme rode kaart. Hij schatte een hoge bal verkeerd in en daarna werkte hij Ricky van Wolfswinkel naar de grond. Door de rode prent van de international was een gelijkspel het maximaal haalbare voor Ajax tegen FC Twente.

Guus Til (PSV)
Een disasterclass, zo zouden de jongere Eredivisie-fans onder ons de invalbeurt van Til in Sittard omschrijven. Eerst miste de middenvelder eveneens een ongekend grote kans, daarna was hij eigenlijk onzichtbaar. Tot de 97ste minuut: Til probeerde toen de bal uit de zestien van PSV te peren, maar dat ging helemaal fout. Hij maaide naast de bal en schoffelde Paul Gladon onderuit. Daardoor kon Fortuna vanaf de stip nog langszij komen.

Dogan Erdogan (Fortuna Sittard)
Het is zeker niet aan de Turk te danken dat Fortuna een puntje pakte tegen PSV. Hij pakte alweer zijn tweede onnodige rode kaart van het seizoen. Op het middenveld plantte Erdogan zijn noppen in de knie van Luuk de Jong, terwijl er geen enkel gevaar was. Fortuna moest daardoor 35 minuten met tien man spelen.

Jorge Sánchez (Ajax)
Dat de zomeraanwinst totaal geen Ajax-speler is, is inmiddels duidelijk. Het is opmerkelijk dat de Amsterdammers, die altijd aanvallend willen spelen, een rechtsback hebben gekocht die aan de bal heel, heel beperkt is. Tegen Twente viel dat maar weer eens op. Verdedigend staat Sánchez zijn mannetje meer, al liet hij zich tegen de Tukkers ook een aantal keer verrassen.

Sydney van Hooijdonk (sc Heerenveen)
Onder cynisch applaus verliet de spits van Heerenveen het veld tegen AZ. Dat komt niet vanuit het niets: de spits liet bijzonder weinig zien in het Abe Lenstra Stadion. Van Hooijdonk leed een aantal keer onnodig balverlies en was voor de rest allesbehalve dreigend. Zijn spel is al langer een irritatiepunt onder de fans van Heerenveen.

Anwar El Ghazi (PSV)
Na het uitduel bij Fortuna zal PSV mogelijk nog wat extra gas geven voor een opvolger van Cody Gakpo. El Ghazi wist namelijk opnieuw niet te overtuigen. Net als De Jong en Til miste hij grote kansen, maar daarnaast verloor de aanvaller maar liefst negentien keer balverlies. Dat terwijl hij al na zestig minuten werd gewisseld.

Neraysho Kasanwirjo (FC Groningen)
Tegen Feyenoord speelde hij een ongelukkige wedstrijd. Kasanwirjo was één van de spelers die Orkun Kökcü veel te veel ruimte gaf bij de 0-2 van Feyenoord, terwijl hij ook een aantal rare en zwakke momenten aan de bal had. De geboren Amsterdammer moet duidelijk nog wennen aan zijn rol als verdedigende middenvelder.