'Gigantische fout' van Twente met Wieffer: 'Ze vonden hem een wijsneus'

'Gigantische fout' van Twente met Wieffer: 'Ze vonden hem een wijsneus'

22-01-2023 09:50
62

Bij Feyenoord lopen ze nu weg met Mats Wieffer, maar bij FC Twente was hij een stuk minder geliefd. Theo ten Caat had de controleur bij Jong FC Twente onder zijn hoede en weet dat ze hem in Enschede een wijsneus vonden.

Ten Caat was meteen gecharmeerd van Wieffer. "Bij de eerste bal die hij raakte, zei ik gelijk: zo! Hij kreeg een bal aangespeeld, hij legde 'm weg en liep door. Dat klinkt als een heel simpele actie, maar hij deed het in zo'n hoog tempo. Je kon gelijk zien dat hij verstand van voetbal had. Daar zit muziek in, dacht ik", vertelt hij in gesprek met NU.nl.

Wieffer was echter niet op zijn mondje gevallen en dat bleek ook toen hij op zijn negentiende meetrainde met het eerste elftal van de Tukkers. "Hij zei tegen een speler: 'Wat is dat voor een klotebal, je moet 'm daar spelen!' Hij was tactisch verder dan spelers uit het eerste elftal. Maar dat werd niet op prijs gesteld. Ze vonden hem een wijsneus."

Volgens Ten Caat klaagden de Twente-spelers bij toenmalig trainer Gonzalo García over Wieffer, die alleen nog mocht opdraven op de training in het geval van blessures. "Hij was heel teleurgesteld dat hij geen kans kreeg. Ik zei altijd dat hij op trainingen moest laten zien dat hij de beste was. Dat ze later wel achter hun oren zouden krabben."

In die missie is Wieffer geslaagd. "Hij gaat zich gigantisch ontwikkelen bij Feyenoord en voor 25 miljoen euro verkocht worden. Nee, ik zuig dit niet uit mijn duim. Het zal me ook niet verbazen als hij ooit het Nederlands elftal haalt. Spelers kunnen snel doorgroeien. FC Twente zal zich achter de oren krabben. Ze hebben een gigantische fout met Wieffer gemaakt."