De Mos wijst op verkeerde start Schreuder bij Ajax: Dat is zijn fout geweest

De Mos wijst op verkeerde start Schreuder bij Ajax: "Dat is zijn fout geweest"

22-01-2023 14:20
17

Alfred Schreuder heeft zichzelf lelijk in de vingers gesneden tijdens zijn eerste maanden bij Ajax. Dat vindt Aad de Mos. De trainer had er volgens de analist veel meer bovenop moeten zitten.

Schreuder wilde in Amsterdam op dezelfde manier werken als bij FC Barcelona (als assistent van Ronald Koeman) en Club Brugge. Dat heeft echter niet gewerkt, getuige de huidige staat van Ajax. In een groot interview met De Telegraaf erkende Schreuder zelf ook dat hij er korter op had moeten zitten en De Mos vindt dat niet meer dan logisch.

"Bij Barcelona was Messi de man die alles neerzette. Hij bepaalde of een trainer wel of niet boos kon worden", begint de oud-trainer bij het ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie. "Je kon aan het gezicht van Messi zien dat het nodig was als trainer om op te treden. En als het niet nodig was, kon je het gewoon laten. Dat heeft hij mij zelf een keer verteld. Koeman ook."

Ook in zijn half jaar bij Club Brugge kwam Schreuder in een gespreid bedje terecht, stelt De Mos. "Daar kon hij het overlaten aan Vanaken en Mignolet. Dan denk je al snel: dat gaat goed, dat ga ik bij Ajax ook doen. Dat is zijn fout geweest. Je komt daar met vijf of zes nieuwe spelers die het DNA van Ajax niet hebben. En toch wil hij spelen zoals Ajax gewend is om te spelen. En die hebben heel veel uitleg nodig."

"Dat is natuurlijk niet goedgekomen en dan moet je er bovenop zitten. Automatismen kweken, heel streng zijn en herhalen en blijven doen. Zoals Van Gaal dat doet. Totdat het helemaal doordringt", besluit De Mos, die overigens verwacht dat Ajax de Klassieker tegen Feyenoord gaat winnen.