Van zaakwaarnemer tot technisch manager: Het was zeker wennen

Van zaakwaarnemer tot technisch manager: "Het was zeker wennen"

16-02-2023 10:30 Laatste update: 10:31
16

Tim van Duijn

Voor Niels van Duinen was de afgelopen transferperiode zijn zoveelste, maar pas zijn tweede 'aan de andere kant van de tafel'. Vorig jaar zomer ruilde hij zijn leven als zaakwaarnemer in voor een rol als technisch manager bij Excelsior. Dat zag Van Duinen destijds niet aankomen, maar de rol zit hem inmiddels als een jas.

"In een transferperiode weten mensen dat je heel druk bent, maar als het voorbij is, weet men je ook weer heel snel te vinden", zegt Van Duinen in Kralingen kort na 31 januari, de deadline van de transferperiode. "Blij dat het voorbij is? Heel blij, maar vooral omdat alles gelukt is wat we wilden doen."

Van Duinen heeft net zijn tweede transferperiode achter de rug als eindverantwoordelijke bij Excelsior. Negen jaar lang was hij zaakwaarnemer. Van Duinen onderhandelt nu niet meer namens de speler, maar voor Excelsior. De functie van technisch manager vraagt andere dingen. "Het was zeker wennen. De dynamiek van een window ken je door en door, maar je dient ineens het belang van een club. Je wilt bepaalde spelers halen, maar ik werd er vrij snel mee geconfronteerd dat je creatief moet zijn en moet denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden."


"Als technisch manager heb je nog meer invloed op dagelijkse processen, meer dan je als zaakwaarnemer hebt. Aan de andere kant heb je veel minder grip op je agenda. Daar waar ik hiervoor makkelijker mijn tijd in kon delen, is dat nu compleet anders. Dagelijks keuzes maken die invloed hebben op een proces, dat is wat deze functie anders maakt. Maar daarom heb ik ook voor deze stap gekozen: je wordt iedere dag uitgedaagd. Je staat nog steeds iedere dag 'aan'. Dat stond ik als zaakwaarnemer ook al, maar de druk is anders."

Vaderschap
Van Duinen stapte vorig jaar zomer niet alleen in het diepe door een compleet nieuwe rol aan te nemen, maar werd ook nog eens vader. Zoontje Brent is inmiddels zeven maanden oud. "De aanloop was hectisch, omdat ik op 1 juli in een nieuwe functie stapte die ik niet kende en tegelijkertijd vader werd. Inmiddels hebben we onze draai gevonden. Je probeert altijd een juiste afstemming te vinden, maar dat lukt niet altijd. Ouderschap en je gezin zijn de belangrijkste dingen die er zijn, vind ik. Maar wat ik hier aan het doen ben, is ook heel mooi. Het is niet zo dat ik thuiskom met het gevoel van 'had ik maar'. Het lijntje is in de voetballerij heel dun. Als iets lukt, is het heel mooi, maar het kan ook niet lukken. De vraag is hoe je daar dan weer mee omgaat."

Het belletje kwam van algemeen directeur Daan Bovenberg, die Van Duinen al kende. Of hij erover wilde nadenken om technisch manager van Excelsior te worden. "Ik was niet verrast toen de telefoon ging, wel over de vraag die Daan stelde. Het was in de voorbereiding van de transferwindow, dus ik ging er vanuit dat hij daar wellicht vragen over zou hebben. Maar uiteindelijk werd het dus een heel ander gesprek. Toen ik hoorde waar het over ging, zag ik het meteen als een enorme kans."

"Je bent benieuwd waarom ze bij je uitkomen en wat ze van je verwachten. Het is steeds meer gaan prikkelen, maar het blijft een kwestie van afwegen, omdat ik in een situatie zat waarin ik het ook goed naar mijn zin had en veel bereikt heb. Als zaakwaarnemer heb ik mijn basis gelegd in de voetballerij. Ik heb meerdere gesprekken met Excelsior gevoerd en wist al snel dat ik deze kans wilde pakken."

Als technisch manager bepaalt Van Duinen in samenspraak met het technische platform of een speler naar Excelsior komt of niet. "Je krijgt veel verantwoordelijkheid en vrijheid, maar bij Excelsior spreken we niet over 'ik' en enkelvoud. We doen het met z'n allen en daarin maken we het verschil. Ik doe het niet alleen, want ook de trainer heeft een belangrijke stem. Daan Bovenberg is van alles op de hoogte, in het technische platform zit Mario Been en de scouting speelt een belangrijke rol. Het gaat niet om Niels van Duinen, maar om Excelsior. De titel zegt niet zoveel. Qua uitvoering maakt het weinig uit, zeker niet bij een club als Excelsior."

Toekomst
De rol van technisch eindverantwoordelijke vraagt ook weer andere dingen van Van Duinen. Interviews gaf hij als zaakwaarnemer zelden tot nooit, nu weten journalisten hem snel te vinden en moet hij ook voor de camera zijn mannetje staan. "Het mediagedeelte was nieuw voor me, haha. Ook daar ontwikkel je je weer in. Je bent jezelf dagelijks aan het uitdagen en daar leer ik veel van. Van beide beroepen heb ik veel mooie dingen gezien. Ik ben pas kort werkzaam in deze rol, maar ook hier heb ik al prachtige momenten ervaren."

"En of het ene mooier is dan het andere? Nee, maar ik heb wel de ambitie om hier goed in te worden. In de voetballerij gaat alles gepaard met resultaat en kan het tij snel keren, neem Ajax maar als voorbeeld. Die stellen een nieuwe trainer aan en winnen vier keer op rij. Het is soms ook onaantastbaar. Ik weet dat als ik er iedere dag alles in stop, ik aan het einde van de dag kan zeggen dat ik er alles aan heb gedaan. Dan moet de toekomst maar uitwijzen of ik goed ben, dat is aan anderen. Ik wil iets moois neerzetten bij Excelsior."