Amnesty woest op FIFA: 'Zoveelste keer geen oog voor eigen mensenrechtenbeleid'

Amnesty woest op FIFA: 'Zoveelste keer geen oog voor eigen mensenrechtenbeleid'

14-02-2023 22:25
91

Amnesty International is fel tegen de beslissing van de FIFA om het WK voor clubteams in Saudi-Arabië te houden. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn er te veel misstanden in het land en is er zelfs sprake van sportswashing.

Sportswashing is een term die vaker wordt gebruikt bij evenementen rond landen die geen directe link hebben met voetbal. Het houdt in dat een land een sportevenement aangrijpt om zichzelf op een betere manier te verkopen dan hoe het er eigenlijk in het land aan toe gaat. De term werd ook veel gebruikt tijdens het afgelopen WK in Qatar, waar duizenden werknemers zouden zijn overleden bij de bouw van de stadions.

"De FIFA heeft opnieuw maling gehad aan de gruwelijke mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië", vertelt Stevie Cockburn hoofd van de afdeling economische en sociale rechtvaardigheid op de site van Amnesty International. "Het koninkrijk heeft dit toernooi toegewezen gekregen zonder dat er is gedacht aan vrijheid van meningsuiting, discriminatie of rechten voor werknemers. De FIFA heeft voor de zoveelste keer geen oog voor zijn eigen mensenrechtenbeleid."