Ajax-opponent Union: countervoetbal in perfectie, Becker spil van het elftal

Ajax-opponent Union: countervoetbal in perfectie, Becker spil van het elftal

23-02-2023 13:45 Laatste update: 15-02-2023 18:13
86
Author profile picture

Lars Teunissen

Ajax tegen Union Berlin is een wedstrijd tussen twee ploegen met een totaal verschillende spelopvatting. De nummer twee van de Bundesliga moet het niet hebben van frivoliteiten of een superieure opbouw. Wat kan Ajax donderdagavond verwachten? VoetbalPrimeur analyseert.

Union is bezig aan een indrukwekkende opmars. Vier jaar geleden promoveerden Die Eisernen onder leiding van Urs Fischer voor het eerst in de clubhistorie naar het hoogste niveau. In een tijdsbestek van drie seizoenen is Europees voetbal gerealiseerd, met dezelfde trainer in dezelfde 3-5-2-formatie. Dit seizoen doet Union mee om de landstitel en is de club na de winterstop nog actief in de Europa League.

Wedden

Meer odds


De laatste opstelling van Union voor het tweeluik met Ajax. RB Leipzig - Union Berlin 1-2

Balbezit

Open spel
"Offensief is Union niet heel creatief en niet echt leuk om naar te kijken. Maar ze zijn extreem efficiënt", zei Union-watcher Julian Graeber eerder deze week tegen deze website. In de analyse komt dit duidelijk naar voren. Fischer laat Union niet achterin opbouwen, maar laat zijn ploeg al snel de lange bal hanteren. Spits Kevin Behrens is veelvuldig het station dat bereikt moet worden. De pijlsnelle Sheraldo Becker en de twee diepste middenvelders anticiperen op de tweede bal, om vanuit daar gevaar te stichten.

Doelman Frederik Rønnow beschikt over een goede trap en heeft het in zich om de bal direct over de laatste lijn van de tegenstander te leggen. Hier schuilt een gevaar voor Ajax, dat over het algemeen met een meter of zestig in de rug speelt. Wanneer Becker weggestuurd kan worden, is hij niet meer te houden voor de Amsterdamse achterhoede.


Rønnow zoekt Behrens met een lange bal. De twee middenvelders sluiten bij en anticiperen op de tweede bal. Bron: Sky Sports Deutschland

De wingbacks van Union, vaak Josip Juranovic en Niko Gießelmann, zijn geen moderne vleugelverdedigers met diepgang. Zij moeten het vooral van hun verdedigende inbreng hebben. Wanneer zij in het spel betrokken worden, gooit Union het op de vroege voorzet vanaf de flanken. Het resulteert in succes, aangezien Die Eisernen al twaalf kopdoelpunten in de Bundesliga hebben gemaakt. Geen enkele Duitse club kan daaraan tippen.


Juranovic geeft de vroege voorzet. Union is met veel mensen in het zestienmetergebied van de tegenstander. Bron: Bundesliga

Standaardsituaties
Vrije trappen en hoekschoppen zijn levensgevaarlijk bij Union. De drie centrumverdedigers hebben dit seizoen uit standaardsituaties al tien keer gescoord. Met name Robin Knoche en Danilho Doekhi worden makkelijk gevonden. Juranovic of aanvoerder Christopher Trimmel verzorgt de standaardsituaties.

Omschakeling
De efficiëntie van Union komt voort uit standaardsituaties én het gokken op lange ballen op Ajax-jeugdexponent Becker. Zoals eerder benoemd kan doelman Rønnow de aanvaller rechtstreeks of via Behrens bereiken. Een derde manier die Union hanteert om Becker weg te sturen, is na balverovering op eigen helft. Als de tegenstander nog niet goed gepositioneerd staat, duikt de Nederlander de ruimtes aan de zijkant in. Negen van de tien keer is hij sneller dan zijn directe opponent, waardoor countervoetbal perfect bij Union past.


Hertha BSC verliest de bal op het middenveld. Sprintkanon Becker (linksonder) zoekt de ruimte aan de zijkant en is niet meer te stoppen voor de defensie van de tegenstander. Bron: Viaplay

Balbezit tegenstander

Drukzetten komt eigenlijk niet in het woordenboek van Union voor. De in Duitsland befaamde gegenpressung, in Nederland geïntroduceerd door voormalig PSV-trainer Roger Schmidt, is niet terug te zien in het spel van Union. Door de as laat de ploeg van Fischer niets toe. Union vangt de tegenstander in drie linies – drie verdedigers, vijf middenvelders en twee spitsen – op eigen helft op. Bij een bal naar de zijkant stapt de wingback uit en voegt de andere wingback zich bij de driemansdefensie, om zo de compactheid met vier verdedigers te behouden.


Union houdt het helemaal dicht en verdedigt kort bij het eigen doel. De kans is groot dat Ajax donderdag ook tegen een dergelijke muur aanloopt. Bron: Viaplay

John Heitinga zal een plan moeten bedenken om de Union-defensie te ontrafelen. Middels verzorgd voetbal – waar Ajax voor staat – is de nummer twee van de Bundesliga lastig te kloppen. Tegelijk kan voetballen door de as dodelijk zijn voor Ajax. Wanneer er net zoals tegen Excelsior, FC Twente of RKC Waalwijk op het middenveld balverlies wordt geleden, staat Becker met één pass oog in oog met Gerónimo Rulli.


In dit voorbeeld staat Union niet met de kont in eigen zestien, maar blijft de organisatie wel compact. De onderlinge afstand tussen de middenvelder bedraagt maximaal vijftien meter, terwijl de achterhoede op één lijn staat. Bron: Sky Sports Deutschland

Conclusie

Union beschikt niet over een spelmaker, die Ajax met onder meer Steven Berghuis of Mohammed Kudus wel heeft. Door hard te werken, tweede ballen te winnen en lange ballen te spelen komt de ploeg van Fischer tot resultaat. Dat lukt al vier seizoenen lang, waardoor Union voor Ajax allesbehalve een tussendoortje wordt.

In balbezit zal Ajax zonder twijfel de bovenliggende partij zijn. Union gokt op de kwetsbaarheden van de Amsterdammers en hoopt toe te slaan in omschakelmomenten of bij standaardsituaties.