De Oranje-conclusies: Taylor zakt door het ijs, Van Gaal lijkt gelijk te halen

De Oranje-conclusies: Taylor zakt door het ijs, Van Gaal lijkt gelijk te halen

24-03-2023 23:20
100

Het Nederlands elftal beleefde een dramatische start van de EK-kwalificatie. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman ging met 4-0 onderuit. De conclusies na een kansloze avond in Parijs.

Historisch slecht begin voor Oranje
Al na 20 minuten en 47 seconden tekende Kylian Mbappé voor de 3-0, nadat ook Dayot Upamecano en Antoine Griezmann al hadden gescoord. Het betekende de vroegste 3-0 achterstand van Oranje sinds 1919, toen die stand tegen Zweden binnen twintig minuten op het scorebord stond.

Jeugdvoetbal tegen mannenvoetbal
Rafael van der Vaart deed het optreden van het Nederlands elftal af als 'jeugdvoetbal'. Hij sloeg daarmee de spijker op de kop. Nederland trapte heel simpel in de Franse val en knullige fouten deden de rest. Het meest pijnlijke was nog dat Les Bleus niet eens op de toppen van hun kunnen speelden. Door De Roon aan de bal te laten in de opbouw en Taylor die door het ijs zakte, kregen de Franse aanvallers alle ruimte om toe te slaan in de tegenstoot.

Taylor nog niet klaar voor Oranje
Kenneth Taylor behoort nou niet bepaald tot de uitblinkers bij Ajax in een kwakkelseizoen. Toch kreeg hij een uitnodiging voor het Nederlands elftal. Sterker nog, Koeman gooide hem voor de leeuwen tegen Frankrijk als vervanger van Frenkie de Jong. Die schoenen bleken veel te groot om te vullen. Taylor zakte door het ijs. De bondscoach gaat overigens niet vrijuit: om tegen één van de beste landen ter wereld te kiezen voor een Taylor in deze vorm was een groot risico.

Blind voegt zich bij Club van 100
Een bijzondere mijlpaal voor Daley Blind. De 33-jarige routinier viel na 67 minuten in en speelde zijn honderdste interland voor Oranje. Slechts acht spelers gingen hem voor. Het was een cadeautje van Koeman. Tegelijkertijd is het tekenend voor het onvermogen van Oranje dat Blind, die vaak onder een vergrootglas ligt vanwege zijn snelheid, tegen dit Frankrijk op het middenveld nodig is.

Haalt Louis van Gaal zijn gelijk?
De spelers vielen vooraf bij bosjes om. Toch koos Ronald Koeman voor een 4-3-3 systeem en ging Oranje van eigen kracht uit. Frankrijk vond het heerlijk en sloeg genadeloos toe. Was de aanpak van het Nederlands elftal naïef? Het lijkt er wel op. Voorganger Louis van Gaal constateerde richting het WK dat Oranje tegen toplanden niet goed genoeg is om 4-3-3 te spelen. Hij lijkt zijn gelijk te hebben gekregen.

Zorgen om Geertruida
Lutsharel Geertruida viel voortijdig uit tijdens zijn debuut voor het Nederlands elftal. De verdediger van Feyenoord greep in de slotfase naar zijn hamstring, terwijl hij strompelend het veld verliet. Het lijkt uitgesloten dat de rechtsback annex centrale verdediger meedoet tegen Gibraltar maandagavond, maar in Rotterdam zullen ze hopen dat de schade niet al te groot is.