Nieuw systeem moet hooligans uit stadions weren: KNVB bestudeert het plan

Nieuw systeem moet hooligans uit stadions weren: KNVB bestudeert het plan

23-05-2023 16:11
221

Een nieuw systeem, waarbij vingerafdruk een allesbepalende rol gaat spelen, moet hooligans uit voetbalstadions weren. Politiebonden staan achter het plan, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de KNVB bestuderen het plan op haalbaarheid.

Gerard van Hoeven, die een gespecialiseerd bedrijf in onder andere communicatieapparatuur heeft, is initiator van het plan. "Ik ben voetbalsupporter die met lede ogen aanziet hoe onze mooie sport kapotgemaakt wordt door mafkezen", noemt hij in gesprek met De Telegraaf de hoofdreden voor het idee. Van alle supporters moet de vingerafdruk gekoppeld worden aan het toegangsbewijs.

De vingerprint geeft geen privacy-informatie, omdat die volgens Van Hoeven alleen bij het Openbaar Ministerie ligt. "Alleen hooligans met een stadionverbod komen er niet in omdat hun vingerafdruk staat gekoppeld met de politiedatabase. Het toegangspoortje gaat voor hen niet open", legt hij uit. "Het kan snel worden toegepast, want de techniek is er al, want kijk naar je smartphone die wordt nu al op die wijze bediend. Bovendien staan bij ieder stadion al tourniquets die met een simpele aanpassing geschikt kunnen worden gemaakt."

Politiebonden steunen het plan. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft nog vragen over privacy en het praktische gebruik. "Het wordt tijd dat we alle middelen inzetten, want nu zijn het de hooligans die bepalen of een wedstrijd wel of niet doorgaat. Twee bekers bier op het veld en het is afgelopen", aldus Van Hoeven. "Met deze methode hou je de hooligans buiten het stadion en wordt het weer een plek waar je gezellig met je gezin heen kunt gaan. De manier om te beginnen is op te houden met praten, maar aan de slag te gaan met een echt structurele oplossing."