'Eredivisie-clubs stemmen nog niet over tv-deal door vragen over ESPN-bod'

'Eredivisie-clubs stemmen nog niet over tv-deal door vragen over ESPN-bod'

02-06-2023 14:28
53

Een nieuwe televisiedeal voor de Eredivisie laat voorlopig op zich wachten. De clubs hebben besloten om mandag nog niet te stemmen over het bod van ESPN ter waarde 1,7 miljard euro voor de periode 2025 tot 2035, zo meldt De Telegraaf.

Het werd woensdag al duidelijk dat moederbedrijf Disney op de rem heeft getrapt. De Amerikanen weigeren garant te staan voor de 1,7 miljard euro, hoewel Eredivisie CV-directeur Jan de Jong dit wel herhaaldelijk aangaf. Ook meende hij dat de contractduur van tien jaar vaststond, maar Robert Eenhoorn (AZ) en Menno Geelen (Ajax) kregen ESPN/Disney zover dat ze nu ook openstaan voor een periode van vijf jaar.

Het zorgt ervoor dat de Eredivisie-clubs meer tijd willen nemen voor ze een besluit nemen. Bovendien hebben ze het lucratievere bod van KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile en DELTA achter de hand. De kabelaars willen wél garant staan voor een bedrag van 1,8 miljard euro. Het consortium vindt dat De Jong aanstuurt op een deal met ESPN/Disney. Door zijn 'weigerachtige houding' om ook naar hen te luisteren overwegen de kabelaars naar het ACM (Autoriteit Consumenten Markt) te stappen.

Volgens De Telegraaf blijft ESPN/Disney ondertussen wel in de race. Alleen zullen er nieuwe onderhandelingen moeten komen. De krant schrijft dat de Eredivisie CV vanaf 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 alleen exclusief met de Amerikanen mag onderhandelen over een televisiedeal vanaf 2025. Pas als er geen akkoord wordt bereikt, wordt een offerte uitgeschreven waar geïnteresseerde partijen op kunnen inschrijven.