'OM kreeg vijf jaar geleden al signalen over betrokkenheid Promes in drugshandel'

'OM kreeg vijf jaar geleden al signalen over betrokkenheid Promes in drugshandel'

05-06-2023 15:23 Laatste update: 15:25
149

Het Openbaar Ministerie kreeg in 2018 al aanwijzingen over de betrokkenheid van Quincy Promes in de handel van drugs. Daardoor stelt men dat de Oranje-international rechtvaardig is afgeluisterd. Het uiteindelijke oordeel van de rechter daarover heeft grote gevolgen voor de steekzaak. Op 19 juli zal Promes horen of hij schuldig wordt bevonden aan het neersteken van zijn neef, terwijl de drugszaak nu ook begint.

Promes wordt dus verdacht van het neersteken van zijn neef en van drugssmokkel. De twee zaken hebben een link met elkaar, omdat afgeluisterde gesprekken voor de drugszaak als bewijs kunnen dienen in de steekzaak. In een telefoongesprek dat is getapt, gaf Promes namelijk onder meer toe dat hij zijn neef heeft neergestoken. De advocaat van de Spartak Moskou-aanvaller, Robert Malewicz, wil de zaak echter opnieuw aanhouden, omdat hij naar eigen zeggen nog steeds niet kan beoordelen of de tap rechtmatig was. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Het Openbaar Ministerie houdt echter vol dat de gesprekken wel rechtmatig zijn afgeluisterd. Daardoor blijft het bij een strafeis van twee jaar cel voor zware mishandeling. Al in 2018, in dat jaar maakte Promes een transfer van Spartak Moskou naar Sevilla, waren er aanwijzingen dat de doelpuntenmaker bij drugshandel betrokken zou zijn. Die aanwijzingen waren toen nog niet concreet genoeg. De rechter-commissaris gaf daardoor toestemming om Promes af te luisteren, zeker toen er informatie binnenkwam dat de Oranje-international contact had met mensen in de drugswereld en wapens in zijn bezit zou hebben.

Over iets meer dan een maand lijkt er in ieder geval duidelijkheid te komen in de steekzaak rond Promes. De rechtbank van Amsterdam doet op 19 juli uitspraak. Daarna heeft Promes de drugszaak ook nog aan zijn broek hangen. De vleugelaanvaller wordt vervolgd voor de invoer van honderden kilo's aan cocaïne. De eerste pro-formazitting in de drugszaak vindt later op maandag plaats. Het lijkt erop dat het nog wel even duurt voordat er een uitspraak volgt van de rechter in die zaak.