Oproep aan Ajax: 'Koop de beste Armeense middenvelder van zijn generatie'

Oproep aan Ajax: 'Koop de beste Armeense middenvelder van zijn generatie'

08-08-2023 10:18
319

Maurice Steijn lijkt geen rekening meer te houden met Eduard Spertsyan, maar vanuit Armenië wordt geprobeerd de Ajax-transfer vlot te trekken. In een open brief poogt men de raad van commissarissen van de Amsterdammers op andere gedachten te brengen.

De raad van commissarissen blokkeert de komst van Spertsyan, omdat Ajax niet indirect wil bijdragen aan het Russische regime, dat oorlog voert in Oekraïne. 'Eduard Spertsyan is een trotse Armeen. Hij is weliswaar geboren in het zuiden van Rusland, maar is een zoon van een Armeens immigrantengezin dat Armenië verliet tijdens de vroege onafhankelijkheid van het land in een poging om een beter leven te vinden', zo begint de open brief.

Wedden

Meer odds

Dat Ajax meer dan tien miljoen euro zou moeten overmaken naar zijn huidige club FK Krasnodar, wordt als onethisch beschouwd. De Russisch-Armeense zakenman Sergey Galitsky is eigenaar van Krasnodar en staat niet op de sanctielijst van de Europese unie. 'Sterker nog, Galitsky heeft zelf bij veel gelegenheden uitgesproken trots te zijn op zijn Armeense vaderland. Zakendoen met Galitsky en Krasnodar is géén immorele daad en zal niet verder bijdragen aan de Russische oorlogsmachine.'

Ajax moet Spertsyan bovendien niet beoordelen op zijn afkomst, klinkt het. 'Eduard zette zijn voetbalcarrière op het spel door een interlandloopbaan te kiezen in zijn vaderland (Armenië, en niet Rusland, red.), toch wordt hij gestraft voor zijn geboorte in Rusland, waar hij zelf niets aan kon doen.'

De brief, die tot stand kwam via een samenwerking tussen de media Havaqakan, Football Kentrom en MokumAjax, wordt afgesloten met een oproep aan de rvc van Ajax. 'We dringen erop aan uw beslissing te heroverwegen en de club Ajax toe te staan om de beste Armeense middenvelder van zijn generatie te kopen.' Voorzitter Pier Eringa heeft de brief in ontvangst genomen.