Ajax op rapport: Kudus blinkt uit in mogelijke zwanenzang, één onvoldoende

24-08-2023 21:58 Laatste update: 22:09
93

Ajax staat met één been in de groepsfase van de Europa League. De Amsterdammers kenden in Bulgarije op enkele fases in de tweede helft na vrijwel geen moeite met Ludogorets. VoetbalPrimeur maakt rapport op na een vrije eenvoudige avond, waarop de waarschijnlijk vertrekkende Mohammed Kudus zich kroonde tot Man van de Wedstrijd.

Jay Gorter - 8: had de eerste helft werkelijk niets te doen, maar moest vlak na rust opeens twee keer ingrijpen. Eerst bracht hij op geweldige wijze redding na een foute inspeelbal van Medic, waarna de doelman even later ook een bal met een katachtige reflex uit de verre hoek tikte. Ook de strafschop keerde hij nog bijna. Ajax-trainer Maurice Steijn zal na donderdagavond alleen maar nog meer vertrouwen hebben in de sluitpost.

Devyne Rensch - 7: speelde een belangrijke rol bij de openingstreffer van Ajax door goed druk te zetten. Even later maakte hij Ludogorets-gevaar onschadelijk door in te grijpen met een cruciale tackle. Speelde een prima wedstrijd.

Jakov Medic - 5: speelde een foutloze eerste helft, maar werd daarin ook nauwelijks tot niet op de proef gesteld. In de tweede helft luidde hij met een ziekenhuisbal op Taylor een gigantische kans voor Ludogorets in. Gelukkig voor hem bleef de schade deze keer, in tegenstelling tot afgelopen weekend tegen Excelsior, beperkt. Moet op voetballend gebied echt nog stappen zetten en pakte daarnaast ook de enige kaart van de wedstrijd.

Jorrel Hato - 6,5: nog altijd maar zeventien jaar oud, maar Hato speelde degelijk en volwassen. Daarbij moet gezegd worden dat Ludogorets het Ajax, vooral in de eerste helft, allesbehalve lastig maakte. In het tweede bedrijf vertoonde de Amsterdamse defensie wel wat tekenen van scheurtjes, maar dat lag zelden aan Hato. De linkspoot veroorzaakte uiteindelijk nog wel een onnodige strafschop, waardoor de Bulgaren nog een klein beetje hoop koesteren op een comeback volgende week.

Owen Wijndal - 6: speelde een redelijke wedstrijd, maar heeft in Bulgarije geen onuitwisbare indruk achter kunnen laten op Steijn. Het is vooralsnog om het even: Wijndal of Anass Salah-Eddine. Zal echt uit een ander vaatje moeten gaan tappen nu de Amsterdammers met Gaston Avila een nieuwe linkervleugelverdediger hebben binnengehaald.

Benjamin Tahirovic -6: de Bosniër speelde geen al te grootse wedstrijd. Staat verdedigend wel zijn mannetje, maar was bij vlagen slordig in de opbouw, en dat terwijl het tempo niet al te hoog lag. De komende weken zal moeten blijken of de zomeraanwinst ook in wedstrijden met een hogere intensiteit overeind kan blijven.

Steven Berghuis - 6,5: liet vooral in de eerste helft meteen zien dat Ajax hem nodig heeft. De linkspoot, die weer terug is na een schorsing, voegde een stukje creativiteit toe aan het spel van de Amsterdammers. Berghuis verlegde het spel gemakkelijk en sloeg stations over, maar verdween naarmate de wedstrijd vorderde wel meer op de achtergrond. Werd na ruim zeventig minuten gewisseld.

Kenneth Taylor - 6: moest het afgelopen weekend nog doen met een plek op de bank, maar kreeg tegen Ludogorets weer het vertrouwen van Steijn. Taylor speelde redelijk onopvallend. De middenvelder liet zich wel gelden bij de 2-0, toen hij Kudus van een zeer fraaie assist voorzag. De komende weken zal blijken hoe het Ajax-middenveld precies uitpakt, en of daarin altijd plek is voor de 21-jarige Oranje-international.

Mohammed Kudus - 9: de absolute uitblinker van de avond. Kudus liet tegen Ludogorets, in wat zeer waarschijnlijk zijn voorlopig laatste wedstrijd voor Ajax is, zijn absolute klasse zien. De linkspoot tekende met een droge knal voor de 0-1, maakte even later ook de eveneens fraaie 0-2, kwam telkens makkelijk zijn man voorbij en was niet of nauwelijks op een foutje te betrappen. Na rust maakte hij zijn hattrick compleet na een snelle counter. Is dit het laatste optreden van de Ghanees in een Ajax-shirt geweest?

Brian Brobbey - 7: Brobbey heeft zijn criticaster in ieder geval voor heel even de mond gesnoerd. Hij toonde zijn kwaliteit bij de 0-2 door als balvaste spits te fungeren en liet bij de 0-3 zien toch écht met zijn hoofd te kunnen scoren, iets wat hem tot ongeloof van Steijn en co. afgelopen weekend tegen Excelsior niet lukte. Werd in de rust al naar de kant gehaald.

Steven Bergwijn - 5,5: de aanvoerder van Ajax speelde een vrij onzichtbare wedstrijd. Bergwijn kwam zijn man maar moeilijk voorbij en was niet zo vaak betrokken in het aanvalsspel van de Amsterdammers.

Invallers
Carlos Forbs - 6,5: viel na 45 minuten spelen in voor Brobbey. De vleugelaanvaller is pijlsnel, een kwaliteit die hem en Ajax de 0-4 opleverde. Wel oogt hij af en toe nog behoorlijk druistig.
Davy Klaasen - x: viel na 72 minuten in voor Berghuis en speelde te kort voor een beoordeling.
Branco van den Boomen - x: viel na 73 minuten in voor Taylor en speelde te kort voor een beoordeling.
Salah-Eddine - x: viel na 79 minuten in voor Wijndal en speelde te kort voor een beoordeling.

Maurice Steijn - 7: kan terugblikken op een geslaagde Europese vuurdoop als Ajax-trainer, al hielp de tegenstander daarin ook wel een handje mee. Het valt Steijn in ieder geval te prijzen dat hij vooralsnog het vertrouwen geeft aan Gorter, die voorlopig niet meer plaats lijkt te gaan maken onder de lat in Amsterdam.