'Straatvechter' Steijn toont zich bij Ajax: 'Gaat tot nog meer conflict leiden'

'Straatvechter' Steijn toont zich bij Ajax: 'Gaat tot nog meer conflict leiden'

05-09-2023 09:15
282

Dat trainer Maurice Steijn publiekelijk vraagtekens plaatst bij het aankoopbeleid van directeur voetbalzaken Sven Mislintat, maakt een conflict bij Ajax onvermijdelijk. Dat stellen Gertjan Verbeek en Henk van Stee in een analyse van het Algemeen Dagblad.

Waar Mislintat verkondigde dat het aankoopbeleid in samenspraak met de technische staf is gegaan, onthulde Steijn dat de Duitser 'andere keuzes had gemaakt'. 'Wie Steijn een beetje kent, weet dat deze wijze van profileren bij zijn bijsluiter hoort. De Haagse straatvechter heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel, is niet bang uitgevallen, en voert zijn oorlogen met open vizier. Het lijkt erop dat hij met zijn beklag bewust een bom heeft willen neerleggen in de Arena', schrijft het AD.

Of zijn actie handig is, is echter zeer de vraag. "Nou, ik kan me de woede van Maurice heel goed voorstellen", reageert Van Stee. "Ik ben echt met stomheid geslagen over wat ik allemaal hoor en lees. Waar ik ook gewerkt heb, overal was het gebruikelijk dat een trainer een stem had in het halen van spelers. Ik krijg nu een beetje het idee dat Mislintat de Duitse manier van werken hanteert in Amsterdam. Zo van: 'De trainer moet niet zeuren, hij moet het maar doen met de spelers die ik hem geef'. Dat is geen gezonde situatie."

"Mannen als Guus Hiddink of Dick Advocaat hadden het niet gepikt, na afloop van de voorbereiding geconfronteerd worden met een zwik onbekende spelers. Wellicht is Maurice daar in zijn enthousiasme wat naïef in geweest. Geloof me: dit gaat onherroepelijk tot nog meer conflicten leiden", voorspelt de voormalig technisch directeur van Feyenoord, Sparta, Shakhtar Donetsk en Zenit Sint-Petersburg.

Verbeek vreest wel dat Steijn de kleedkamer kan verliezen. "Wie goed luistert, hoort Maurice eigenlijk zeggen: 'Ik heb geen vertrouwen in mijn spelersgroep'", stelt hij. "Reken maar dat zo’n uitspraak hem niet in dank zal worden afgenomen. Zeker niet nu, in een tijd waarin ‘verbinden’ zo belangrijk wordt gevonden. Dat had Maurice zich moeten realiseren. Op deze manier raakt hij de gunfactor bij zijn spelers kwijt."