Nederlandse clubs hebben 89 miljoen coronaschuld: PSV spant de kroon

Nederlandse clubs hebben 89 miljoen coronaschuld: PSV spant de kroon

07-09-2023 11:02
388

Veel Nederlandse voetbalclubs hebben tijdens de coronaperiode een belastingschuld opgebouwd bij de belastingdienst. Ze maakten gebruik van een regeling om belastingen uit te stellen. PSV spant de kroon met een schuld van 24,8 miljoen euro bij de fiscus, meldt Voetbal International.

Zeker twintig profclubs maakten gebruik van uitstel. In totaal hebben ze minstens 89 miljoen euro openstaan bij de belastingdienst, maar vermoedelijk gaat het om een hoger bedrag, zocht VI uit. De clubs hebben vijf jaar de tijd om het geld terug te betalen. Naast PSV hebben ook Feyenoord (15,3 miljoen) en FC Utrecht (15 miljoen) flinke bedragen openstaan bij de fiscus.

Het weekblad benadrukt wel dat de schuld voor clubs als PSV en Feyenoord een stuk beter te dragen is dan voor kleinere clubs. Zo maakte VVV-Venlo in augustus bekend dat het technisch failliet is als gevolg van de belastingschuld die is opgebouwd tijdens corona. Het gaat om 3,5 miljoen euro, waardoor de Limburgers zestigduizend euro per maand terug moeten betalen. Dat geld heeft de club niet in kas.

Maar ook voor een club als FC Utrecht is het een zware uitgave. De Domstedelingen betalen drie miljoen per jaar terug, terwijl de club door een fors uitgavenpatroon structureel forse verliezen lijdt en een negatief eigen vermogen heeft.

Elf clubs betaalden tijdens de pandamie wel belastingen, waardoor zij de komende jaren 'geen erfenis meedragen'. Het gaat om Ajax, AZ, Almere City, FC Emmen, SC Heerenveen, Heracles Almelo, RKC Waalwijk, Sparta Rotterdam, FC Volendam, Vitesse en Willem II.