Hoe kun je van fans goed gedrag verlangen, als je ze als beesten behandelt?

"Hoe kun je van fans goed gedrag verlangen, als je ze als beesten behandelt?"

14-10-2023 18:18
89

Siege Postuma, voormalig marinier en vicevoorzitter van de Supportersvereniging FC Utrecht, vindt dat de aanpak van hooliganisme zijn doel ver voorbij schiet. In gesprek met het Algemeen Dagblad roept hij op om supporters niet als beesten, maar als gasten te ontvangen.

De 65-jarige Postuma maakte in de jaren zeventig en tachtig de hoogtijdagen van het hooliganisme in Nederland mee. "En nu sturen we 30.000 of 50.000 mensen naar huis omdat er een plastic bekertje op het veld is gekomen", schampert hij in het AD. "In de strijd tegen hooligans zijn we een beetje aan het doorslaan met zijn allen."

Volgens Postuma is er sprake van ongelijkheid in de voetbalstadions. "De supporter op de hoofdtribune wordt netjes ontvangen door een gastvrouw, krijgt een welkomstdrankje en wordt niet gefouilleerd. Voor de gewone man gelden daarentegen heel andere regels. Neem die uitsupporters. Die moeten vaak met een verplichte buscombi-regeling naar een wedstrijd, vervolgens bij aankomst vaak lang in de bus blijven zitten en kunnen geregeld niet naar het toilet. Dat is de realiteit. Hoe kun je van fans goed gedrag verlangen, als je ze als beesten behandelt? Daar begint het probleem."

De vicevoorzitter van de Supportersvereniging FC Utrecht pleit voor het Engelse model, met uitvakken op de onderste zijdes, het onthalen van toeschouwers zonder zichtbare aanwezigheid van hekken of politie en stop met fouilleren. Hij ziet meer in een dadergerichte aanpak. "Feit is dat je vanuit de controlekamers in de stadions de neusharen van supporters kunt zien. Letterlijk. Opgeteld bij de technologie van gezichtsherkenning, waarmee NEC nu proefdraait, pik je die paar raddraaiers er moeiteloos uit en komen mensen met een stadionverbod er niet meer in. Dat werkt veel beter dan fouilleren, hekken of welke belemmering dan ook."

Postuma wijst op Heracles Almelo, waar volgens hem nauwelijks grote incidenten zijn doordat fans op een fatsoenlijke manier worden behandeld. Als uitsupporter heb je bovendien goed zicht op het veld. "Ter vergelijking: bij PSV zaten de FC Utrecht-supporters achter een hoog zwart net in een uithoek van het stadion en konden ze ondanks de hitte niks te drinken meenemen in het uitvak. Vind je het dan gek dat sommige jongens agressief reageren?"

Postuma stelt dat incidenten altijd zullen voorkomen in het voetbal, net zoals in het uitgaansleven. "Maar dat doet niets af aan de kern van mijn verhaal: behandel supporters als gasten en niet als potentieel probleemgeval. Dan gaan zij zich vanzelf als gasten gedragen."