'Overmars wilde terugkeren bij Ajax, maar staakte therapie al snel’

'Overmars wilde terugkeren bij Ajax, maar staakte therapie al snel’

15-11-2023 19:28 Laatste update: 21:07
177

Marc Overmars wilde weten of hij nog terug kon keren bij Ajax na zijn ontslag om het versturen van seksueel getinte berichten aan vrouwelijke collega's. Dat verhaal schetst het boek Ajax in crisis van Menno de Galan volgens Het Parool

Enkele weken na zijn vertrek bij Ajax zou Overmars de kwestie met Leen Meijaard, de toenmalige voorzitter van de raad van commissarissen, hebben besproken. Een comeback zou door Meijaard niet uitgesloten zijn, maar dan moest Overmars wel 'een langere tijd onder de radar' gaan, therapie volgen én nogmaals diep door het stof gaan. 

Meijaard raadde Overmars aan om naar de Verenigde Staten te gaan om een tijdje in de luwte door te brengen. Overmars zou wel degelijk in therapie zijn gegaan, maar na twee sessies gestopt zijn. Volgens het boek 'omdat het niets voor hem was'. Twee maanden later werd Overmars technisch directeur bij Royal Antwerp. 'Die overstap wordt bij Ajax gezien als een klap in het gezicht van de directie' en 'een trap na aan de vrouwen'.

Het boek constateert dat de val van Overmars ook de val van Ajax heeft ingeluid, maar stelt ook dat algemeen directeur Edwin van der Sar 'moeite had om zelfstandig te functioneren'. Van der Sar zou alles overlegd hebben met Meijaard, die volgens het boek 'met één been directielid was'. De oud-keeper wordt in het boek neergezet als een zwakke leider die zich vooral met 'bijzaken' bezighield. Ook Maurits Hendriks maakt in het boek geen sterke beurt, vanwege het aandragen van technisch directeur Sven Mislintat. 

Het boek Ajax in crisis 'schetst een beeld van de gang van zaken bij het grootste voetbalbedrijf van Nederland'. Onder andere de grensoverschrijdende berichten van Marc Overmars en het functioneren van Edwin van der Sar en Leen Meijaard worden in het boek besproken.