Dortmund overleeft poule des doods, Mbappé redt PSG, Barça overwintert in CL

Dortmund overleeft poule des doods, Mbappé redt PSG, Barça overwintert in CL

28-11-2023 23:06 Laatste update: 23:34
4

Borussia Dortmund heeft dinsdag een zeer belangrijke zege geboekt op AC Milan in de Champions League. De Duitse topclub weet de poule des doods daardoor te overleven. Paris Saint-Germain ontsnapte in dezelfde groep aan een thuisnederlaag tegen Newcastle United. FC Barcelona plaatste zich tegen FC Porto voor de volgende ronde.

Groep F
Paris Saint-Germain - Newcastle United 1-1
Newcastle United kwam uitstekend in de startblokken in Parijs, al kreeg het wel wat hulp van Gianluigi Donnarumma. De Italiaanse doelman, die tegen AS Monaco al een slippertje maakte, verwerkte een schot van Miguel Almiron niet goed, waarna Alexander Isak in de rebound profiteerde: 0-1. The Magpies mochten daardoor weer hopen op een goed resultaat tegen de Franse sterrenformatie, na de 4-1 op St. James' Park.

PSG joeg verwoed op de gelijkmaker, maar Newcastle wist Kylian Mbappé en consorten lange tijd van scoren af te houden. Pas diep in blessuretijd moesten de Engelsen dan toch capituleren: Mbappé tekende in minuut 98 vanaf de penaltystip voor de 1-1. Daardoor begint PSG als nummer twee aan de bloedstollende ontknoping in poule F, Newcastle heeft twee punten minder en staat derde.

AC Milan - Borussia Dortmund 1-3
AC Milan leek in het eigen San Siro al snel in het zadel te worden geholpen na hands van Nico Schlotterbeck. Olivier Giroud miste echter vanaf elf meter. Aan de andere kant sloeg Marco Reus vervolgens wel toe uit een strafschop, nadat Jamie Bynoe-Gittens was gevloerd. Met Tijjani Reijnders in de basis moest Milan op zoek naar de gelijkmaker. Met een fraaie individuele actie trok Samuel Chukwueze de stand gelijk.

In de tweede helft kwam Dortmund opnieuw op voorsprong en weer speelde Bynoe-Gittens een hoofdrol. De negentienjarige Engelsman schoot van dichtbij binnen. De voor Donyell Malen ingevallen Karim Adeyemi maakte er vervolgens ook 1-3 van. Daardoor is Dortmund na vijf duels zeker van overwintering in de poule des doods. Milan speelt op de slotdag nog tegen Newcastle, dat evenveel punten heeft.

Groep G
Manchester City - RB Leipzig 3-2
Manchester City blijft foutloos in de groepsfase van de Champions League door een knappe comeback tegen RB Leipzig. Xavi Simons begon in de basis bij Die Roten Bullen, maar twee andere Eredivisie-bekenden hielpen de bezoekers aan een bliksemstart. Een lange bal van voormalig Heracles Almelo-doelman Janis Blaswich kwam bij Loïs Openda en de ex-spits van Vitesse bleef rustig oog-in-oog met doelman Stefan Ortega. Het werd zelfs nog mooier voor de Belg. Na ruim een halfuur werd hij diepgestuurd door Simons, waarna hij Ruben Días en Josko Gvardiol in de luren legde en afrondde: 0-2. 

Pep Guardiola was duidelijk niet blij met zijn ploeg en wisselde al vroeg in de tweede helft drie keer. Onder meer Nathan Aké viel in, net als Jérémy Doku en Julian Álvarez. Het betekende een flinke impuls voor The Citizens. Het was desondanks Erling Haaland die de aansluitingstreffer maakte op aangeven van Phil Foden. Die laatste tekende zelf op schitterende wijze voor de 2-2. De Engelse spelmaker had ook bij de 3-2 een belangrijke rol. Álvarez sloeg toe uit zijn voorzet.

De druiven waren zuur voor Leipzig, dat ook Simons nog met een blessure zag uitvallen. De ernst van de kwetsuur van de Oranje-international is nog niet duidelijk. 

Groep H
FC Barcelona - FC Porto 2-1
Barcelona heeft zich weten te plaatsen voor de knock-outfase van de Champions League. De Catalanen, met Frenkie de Jong in de basis, mochten uitgerekend twee Portugezen danken voor de 2-1 zege op FC Porto. João Cancelo maakte razendsnel de openingsgoal van voormalig Real Madrid-verdediger Pepê ongedaan. Via Raphinha en Alan Varela kregen beide teams daarna nog kansen.

In de tweede helft nam Barça het initiatief en schoot João Félix al snel op de lat. Tien minuten later had de aanvaller meer geluk. Na een combinatie met landgenoot Cancelo rondde hij af. Porto-trainer Sérgio Conceiçao bracht onder meer nog zijn zoon en Ajax-huurling Francisco Conceição in, maar de La Liga-titelhouder trok de zege over de streep. Barça heeft nu aan een punt tegen Antwerp genoeg om de groepswinst veilig te stellen. Porto maakt met Shakhtar uit wie ook overwintert.