Opluchting in Arnhem: Vitesse boekt na 70 dagen weer een Eredivisie-zege

10-12-2023 18:37
68

Vitesse heeft na zeventig dagen zonder zege in de Eredivisie eindelijk weer eens gewonnen. De formatie van Edward Sturing versloeg Heracles Almelo in eigen huis met 2-0.

Vitesse begon het duel met Heracles in de wetenschap dat de laatste zege van 1 oktober dateerde. Destijds werd aartsrivaal NEC verslagen. In de ruim twee maanden daarna werd er nog een punt gepakt tegen Excelsior en PEC Zwolle, maar alle andere duels gingen verloren. Ook Phillip Cocu vertrok als trainer.

De missie tegen Heracles was dan ook kraakhelder: winnen. Het begin was goed. De Arnhemmers deelden in de openingsfase enkele speldenprikjes uit, waarbij Million Manhoef telkens hoofdrolspeler was. Na twintig minuten spelen was het raak. Kacper Kozwlowski vond Gyan de Regt, die na twee pogingen doel trof. Heracles kreeg nog voor rust de kans om op gelijke hoogte te komen. Eloy Room veroorzaakte een strafschop, maar keerde vervolgens de slappe poging van Emil Hansson. Room ontpopt zich zodoende langzaamaan tot een penalty-killer, nadat hij vorige week ook al twee keer redding bracht op een strafschop van Fortuna Sittard-spits Kaj Sierhuis.

Na 67 minuten spelen haalde Sturing doelpuntenmaker De Regt naar de kant. Zijn vervanger: Amine Boutrah. Die wissel bleek even later een gouden zet van de Cocu-opvolger. Spits Boutrah stond vijf minuten later oog in oog met Heracles-doelman Michael Brouwer, en bleef rustig: 2-0. Die voorsprong gaven de Arnhemmers niet meer uit handen. Mede ook omdat Heracles aanvallend weinig wist klaar te spelen.

Toen scheidsrechter Serdar Gözübüyük na ruim negentig minuten spelen affloot, kon het thuispubliek voor het eerst sinds 21 mei weer eens juichen. Toen werd er voor het laatst gewonnen in eigen huis, tegen FC Groningen. Vitesse heeft nu elf punten, waarmee het zeventiende staat. FC Volendam is hekkensluiter met elf punten.