Tadic kraakt spelers die Ajax naar afgrond helpen: 'Weten niet wat club inhoudt'

Tadic kraakt spelers die Ajax naar afgrond helpen: 'Weten niet wat club inhoudt'

19-12-2023 17:25
117

Dusan Tadic stelt dat zijn vertrek bij Ajax hem veel pijn heeft gedaan. De Servische aanvaller zag echter dat de geest uit de fles was en dat hij niet meer tegen de verwachtingen kon opboksen, legt hij uit in een uitgebreid interview met Voetbal International.

Tadic beleefde een moeizaam laatste jaar in Amsterdam. "Veel spelers met wie we alles hadden opgebouwd, waren vertrokken. En daarmee was ook de hiërarchie verdwenen", zegt de voormalig Ajax-aanvoerder tegen VI. "Maar door alle prijzen lag de lat nu hoog, onrealistisch hoog als je ziet hoeveel en welke spelers er waren vertrokken, maar bovenal dat de twee belangrijkste mensen op voetbalgebied weg waren: Marc Overmars en Erik ten Hag."

Tadic stelt dat het fundament was verdwenen in de Johan Cruijff Arena. "Ik wilde zo graag meehelpen om een nieuw, sterk Ajax te bouwen, maar het liep anders. Wat ik ook deed, het lukte niet om het tij te keren. De eenheid was weg, we waren kwetsbaar. Ik moest toezien hoe Feyenoord en PSV om de prijzen speelden en wij niet. Heel pijnlijk, en een gevolg van onze eigen fouten. Ik merkte dat mensen binnen Ajax elkaar niet langer meer dekten, elkaar niet meer hielpen en niet meer achter elkaar stonden. Ik merkte dat met Overmars en Ten Hag de twee cruciale mensen in de voetbalorganisatie weg waren."

Ook in de selectie ging veel mis. Tadic zag de lat omlaag gaan, en onder meer de gym liep leeg. "Ik merkte steeds meer dat een mentaliteit de overhand nam waarbij spelers dachten: Oké, ik kom lekker naar Ajax en doe alles wel vanuit mijn comfortzone." Volgens de routinier was de geest uit de fles. "Het lukte ons om Ajax weer terug te brengen naar de top. In Nederland onverslaanbaar, in Europa imponerend. En nu is het huis tot de grond toe afgebroken. Dat doet pijn, veel pijn." 

"Nu hebben spelers een groot contract, maar voor wat? Om de club naar de afgrond te helpen? En die spelers weten niet wat Ajax werkelijk inhoudt. Totaal niet. Dat is triest. Het is niet goed en raakt me", besluit Tadic.