Van 't Schip relativeert door persoonlijk verlies: 'Laat dingen van me afglijden'

Van 't Schip relativeert door persoonlijk verlies: 'Laat dingen van me afglijden'

27-12-2023 07:40 Laatste update: 09:00
49

Het overlijden van zijn vrouw Daniëlle heeft John van 't Schip meer doen laten relativeren. De Ajax-trainer vertelt in een openhartig interview met het Algemeen Dagblad over hoe de trieste ervaringen in zijn privéleven van invloed zijn geweest op de persoon én ook de trainer die hij anno 2023 is. 

Van 't Schip verloor zijn vrouw Daniëlle in oktober aan kanker. Twee weken later begon hij als interim-trainer bij Ajax. "Ze is op 10 oktober overleden, op 17 oktober was de uitvaart en op 30 oktober begon ik bij Ajax. Sommigen zullen denken dat het te snel is. Dat snap ik, maar het ziekteproces duurde twee jaar. We wisten dat het moment van overlijden eraan kwam. En mijn vrouw wilde graag dat ik na haar dood weer aan het werk ging. Ze vond dat ik dat tijdens haar ziekbed al moest doen, maar dat wilde ik niet. Toen wilde ik er voor haar zijn", vertelt hij aan het AD. 

Het heftige verlies heeft van Van 't Schip een andere trainer gemaakt dan dat hij voorheen was. "Dat denk ik zeker, maar dat geldt niet in het moment. Daarmee bedoel ik te zeggen dat ik nu net zo vol gefocust ben in de coaching van trainingen of wedstrijden als vijf jaar geleden. Dat verschilt niet", vervolgt de oud-rechtsbuiten, die nu meer relativeert. "Maar als dat moment van coaching voorbij is, laat ik andere dingen wel iets makkelijker van me afglijden. Ik lees en kijk niet zo veel over Ajax, eigenlijk weinig tot niks. Ik vind het nu niet zo interessant wat anderen van mij en de club vinden, terwijl ik daar in het verleden wel wakker van heb gelegen."

Het is niet zo dat Van 't Schip zich een slecht resultaat met Ajax helemaal niet meer aantrekt. "Als wij straks een mindere serie zouden hebben, doet dat natuurlijk wat met me. Zo werkt het in de sport", vertelt de trainer, die de laatste twee wedstrijden van de Amsterdammers dit jaar miste vanwege het bijwonen van de bruiloft van zijn zoon in Australië. "Maar de laatste jaren weet ik daar al op een andere manier mee om te gaan. Het overlijden van mijn vrouw heeft daar ook invloed op, denk ik. Maar op welke manier precies, dat kan ik nu niet bedenken. Als dat gebeurt, overkomt het je. Ik kan dat op voorhand niet bedenken. Toen ik als jongetje bij Ajax kwam, kon ik ook niet bedenken dat ik uiteindelijk als rechtsbuiten zou doorbreken."