FC Transfervrij Eredivisie: duidelijke hofleverancier, Feyenoord en PSV aanwezig

FC Transfervrij Eredivisie: duidelijke hofleverancier, Feyenoord en PSV aanwezig

1 januari - 10:00
32

​De jaarwisseling is achter de rug, het nieuwe jaar is begonnen. Dat betekent ook dat spelers met een aflopend contract met geïnteresseerde clubs mogen praten en een voorlopig contract kunnen tekenen. Dat geldt ook voor spelers uit de Eredivsie. VoetbalPrimeur stelt FC Transfervrij op, met daarin de grootste buitenkansjes in de Nederlandse competitie die deze zomer uit hun contract lopen.

Keeper: Mathew Ryan (AZ)
De doelman uit Australië speelt nog maar een jaar bij AZ, maar kan komende zomer wel al voor niets de deur uit wandelen. Ryan is in Alkmaar niet altijd foutloos geweest, maar hij is wel de onbetwiste nummer één onder de lat. Op het eerste oog lijkt het niet meer dan logisch dat AZ zal proberen te verlengen met de goalie, ook omdat zijn beoogde opvolger, Rome-Jayden Owusu-Oduro, nog maar negentien jaar oud is.

Rechtsback: Joshua Brenet (FC Twente)
In meerdere transferwindows leek het erop dat Brenet zou gaan vertrekken uit Enschede, maar het kwam er uiteindelijk elke keer niet van. Daardoor wijst alles erop dat de rechtsback komende zomer transfervrij vertrekt bij FC Twente, waar hij ook geen onbetwiste basisspeler meer is. Afgelopen zomer werd Brenet nog gelinkt aan Fulham en een move naar Turkije en Saudi-Arabië.

Centrale verdediger: Robin Pröpper (FC Twente)
Ook FC Twente-captain Pröpper zou deze zomer transfervrij uit Enschede kunnen vertrekken. In november werd gemeld dat de verdediger zou gaan verlengen bij Twente, maar dat is nog altijd niet wereldkundig gemaakt. Daardoor maakt hij nog deel uit van FC Transfervrij. Toch wijst alles erop dat Pröpper gaat bijtekenen en dus ook na dit seizoen speler van Twente is.

Centrale verdediger André Ramalho (PSV)
De Braziliaan kan PSV in juli na drie bewogen jaren achter zich gaan laten. Iets meer dan een maand geleden zei Ramalho nog dat er 'op een later moment' gekeken zou gaan worden naar zijn aflopende verbintenis. Afgelopen zomer stond de verdediger al op de nominatie om een transfer te maken, maar dat gebeurde toen niet. Nu is hij onder trainer Peter Bosz een vaste waarde, al beleeft Ramalho tot dusver een seizoen met ups en downs.

Linksback: Gijs Smal (FC Twente)
De defensie van het Eredivisie-team van FC Transfervrij bestaat bijna volledig uit FC Twente-spelers, want ook Smal heeft een verbintenis die medio 2024 afloopt. De Tukkers hebben al verschillende pogingen ondernomen om te verlengen met de linksback, maar Smal lijkt zijn zinnen te hebben gezet op een transfervrije exit. "Als een speler niet wil tekenen, dan kun je doen wat je wilt, maar dan houdt het gewoon op", waren de tekenende woorden van Jan Streuer bij VoetbalTijd over de Smal-situatie.

Verdedigende middenvelder: Michal Sadílek (FC Twente)
We gaan meteen door met de vierde (!) Twente-speler in dit elftal. De Tukkers hebben echter de eenzijdige optie om het contract van Sadílek met een jaar te verlengen. Daardoor zal men zich bij Twente een stuk minder zorgen maken over een gratis vertrek van de Tsjechische linkspoot.

Aanvallende middenvelder: Isaac Babadi (PSV)
Het verhaal rondom Babadi is bekend: PSV voert al lange tijd gesprekken met het talent over een nieuwe verbintenis, maar een akkoord is nog niet in zicht. Babadi komt door de moordende concurrentie op de 10-positie amper aan spelen toe dit seizoen, terwijl hij juist perspectief op speelminuten wil. Het is daardoor nog maar zeer de vraag of Babadi na deze voetbaljaargang nog steeds in Eindhoven speelt. Naar verluidt zit Feyenoord al op het vinkentouw.

Aanvallende middenvelder: Magnus Mattsson (NEC)
NEC heeft eveneens de optie om het contract van Mattson met één jaar open te breken, maar dat hebben de Nijmegenaren nog niet gedaan. Ze willen de Deense smaakmaker namelijk langer binden, maar vooralsnog lijkt Mattsson daar zelf geen trek in te hebben. Dat zou betekenen dat hij deze zomer niet transfervrij vertrekt, maar dat NEC de middenvelder wel moet verkopen om nog geld aan hem te kunnen verdienen.

Rechtsbuiten: Alireza Jahanbakhsh (Feyenoord)
Eerlijk is eerlijk: bij de volledige voorhoede van dit elftal hebben clubs een eenzijdige optie om te verlengen. Het is bij deze spelers echter nog maar de vraag of dat gaat gebeuren. Zo ook bij Jahanbakhsh. De dertigjarige buitenspeler speelt steeds minder bij Feyenoord. Hij kwam dit seizoen tot dusver nog maar iets meer dan vierhonderd minuten in actie, over alle competities. Jahanbakhsh is daarentegen een van de grootverdieners in Rotterdam, waardoor het allesbehalve ondenkbaar is dat Feyenoord hem deze zomer laat gaan.

Spits: Mats Seuntjens (FC Utrecht)
Na een geweldig seizoen bij RKC Waalwijk maakte Seuntjens afgelopen zomer de stap naar FC Utrecht. Tot dusver stelt de Bredanaar echter teleur in de Domstad. In zestien officiële duels was Seuntjens slechts goed voor één goal en één assist. De kans is daardoor aanwezig dat Utrecht zijn optie niet licht, terwijl andere clubs Seuntjens nu al kunnen overtuigen.

Linksbuiten: Iñigo Córdoba (Fortuna Sittard)
Bij Fortuna stelt de Spanjaard dit seizoen teleur. Eerder kende hij nog een fantastisch eerste jaar in de Eredivisie, bij Go Ahead Eagles, terwijl Córdoba ook naar behoren presteerde in zijn eerste seizoen bij Fortuna. Deze voetbaljaargang wacht de aanvaller nog altijd op zijn eerste goal. Het zou niet geheel onlogisch zijn als Fortuna Córdoba transfervrij laat gaan, waardoor er in het salarishuis ruimte zou komen voor een nieuwe buitenspeler.

Reservebank
Buiten deze elf spelers, zijn er nog een heleboel andere namen uit de Eredivisie die komende zomer ook uit hun contract lopen. De volgende spelers hebben het basiselftal van FC Transfervrij niet gehaald, maar zitten wel op de reservebank:

Vasilios Barkas (FC Utrecht), Etienne Vaessen (RKC Waalwijk), Shurandy Sambo (PSV), Ar’jany Martha (Ajax), Dani de Wit (AZ), Thom Haye (sc Heerenveen), Philippe Rommens (Go Ahead Eagles), Ricky van Wolfswinkel (FC Twente).