Grote namen, oude bekenden en talenten: dertien potentiële trainers voor AZ

Grote namen, oude bekenden en talenten: dertien potentiële trainers voor AZ

18 januari - 09:00
96

AZ heeft woensdag het verrassende ontslag van Pascal Jansen wereldkundig gemaakt. Maarten Martens neemt tot het einde van het seizoen de honneurs waar, waardoor de Alkmaarders zich nu alvast kunnen buigen over de invulling van de trainerspositie voor volgend seizoen. VoetbalPrimeur schuift een aantal potentiële kandidaten naar voren.

De interne opties

Maarten Martens
Zoals gezegd, mag Martens in ieder geval het seizoen afmaken als hoofdtrainer van AZ. Als de Belg het tij weet te keren, is de kans goed aanwezig dat hij voor de groep mag blijven staan. De nog maar 39-jarige Martens, die ook als speler voor AZ speelde, presteerde vorig seizoen al goed met Jong AZ en staat niet voor niets te boek als een groot trainerstalent.

Jan Sierksma
Met de 39-jarige Sierksma heeft AZ nog een trainer die een grote toekomst wordt voorspeld in de gelederen. Hij is de man die de Alkmaarders vorig seizoen naar de historische Youth League-zege leidde, terwijl Sierksma nu als trainer van Jong AZ ook behoorlijk presteert in het betaald voetbal. Jong AZ staat namelijk op een knappe twaalfde plek in de Keuken Kampioen Divisie. Sierksma zal wel pas in beeld komen als hoofdtrainer voor de AZ-hoofdmacht als collega Martens faalt.

De vrije opties

John van den Brom
AZ zou na dit seizoen ook terug kunnen grijpen op Van den Brom, die tussen 2014 en 2019 over het algemeen goede resultaten boekte als hoofdtrainer van de club. Voor Martens zou Van den Brom eveneens als mentor kunnen fungeren, mocht hij toch nog niet rijp genoeg zijn om op eigen benen te staan. Arne Slot en Jansen kunnen dat beamen.

Giovanni van Bronckhorst
De voormalig trainer van Feyenoord en Rangers FC was recent nog dicht bij een move naar Besiktas, maar die zag hij op het laatste moment in rook opgaan. Als Van Bronckhorst na dit seizoen nog steeds clubloos is, zou het voor AZ niet gek zijn om aan te kloppen bij de voormalig captain van Oranje. De Alkmaarse club kan voor Van Bronckhorst namelijk de ideale springplank zijn.

Frank de Boer
Zaakwaarnemer Guido Albers onthulde recent in #DoneDeal, de transferpodcast van VoetbalPrimeur, dat Ajax in principe de enige Nederlandse club is die De Boer nog zou willen trainen. Het lijkt op dit moment alleen onwaarschijnlijk dat de Amsterdammers weer in zee gaan met de oud-verdediger. Zou AZ dan niet de ideale club zijn voor De Boer, na meerdere mislukte avonturen in het buitenland? De oefenmeester zou in Alkmaar de kans krijgen om dicht bij huis deel te nemen aan een ambitieus project, waar de druk minder hoog is dan in de top.

Ruud van Nistelrooij
Vorig seizoen kende de voormalig topspits een bewogen seizoen bij PSV, waar hij vlak voor het einde van de voetbaljaargang opstapte. Het is niet duidelijk wat voor ambities Van Nistelrooij nu heeft in zijn trainersloopbaan. AZ zou in ieder geval uitkomst kunnen bieden, als hij komende zomer nog steeds zonder club zit. Voor technisch directeur Max Huiberts is een eventuele komst van Van Nistelrooij in ieder geval het onderzoeken waard.

Wim Jonk
Na zijn hectische exit bij FC Volendam is Jonk beschikbaar. AZ zou hem de kans kunnen geven om weer aan de slag te gaan, op zo’n 35 kilometer van het Kras Stadion af. Het is geen geheim dat Jonk een trainer is die voor zijn vak leeft en een echte Cruijff-idolaat is. Bij Volendam heeft hij ook bewezen te kunnen presteren, met de knappe handhaving in en promotie naar de Eredivisie.

Marcel Keizer
Qua speelstijl zou Keizer een goede match zijn met AZ. De voormalig trainer van onder meer Ajax en Sporting Portugal staat voor aanvallend voetbal, net als de huidige nummer vier van de Eredivisie. Na een lang avontuur bij Al Jazira en een korte periode bij het Saudische Al Shabab is Keizer nu clubloos. Een minpunt is dat de voormalig middenvelder al zo'n 4,5 jaar niet in Europa actief was als trainer.

De bezette opties

Dick Schreuder (CD Castellón)
Afgelopen zomer verruilde Schreuder PEC Zwolle voor het ambitieuze CD Castellón. Met de Spaanse club stevent de coach af op promotie naar het tweede niveau, terwijl Schreuder ook met PEC goede prestaties heeft geleverd. Daarnaast is de Barnevelder een vooruitstrevende trainer. Al met al lijkt Schreuder een heel interessante kandidaat voor AZ. Het is echter zeer de vraag of hij zijn project bij Castellón op zou willen geven voor een move naar het AFAS Stadion.

René Hake (Go Ahead Eagles)
Na een sterk debuutseizoen bij Go Ahead Eagles, draait Hake met zijn ploeg nu zelfs mee in de subtop van de Eredivisie. De trainer uit Coevorden verdient na deze voetbaljaargang zeker een stap hogerop, als hij zo doorgaat. AZ zou daarvoor kunnen zorgen. Op voorhand lijkt een AZ-transfer van Hake - die nog tot medio 2026 vastligt in Deventer - voor beide partijen interessant.

Dave Vos (Ajax)
De oefenmeester van Jong Ajax toont de nodige potentie, maar de kans lijkt op dit moment niet heel groot dat hij snel de kans krijgt bij de hoofdmacht van de Amsterdammers. Ajax is namelijk op zoek naar een jonge, vooruitstrevende trainer van buitenaf, terwijl het ook niet uitgesloten is dat John van ’t Schip na dit seizoen blijft zitten. AZ is een club die jong talent de kans geeft. Daardoor zou Vos een interessante optie kunnen zijn.

John Heitinga (West Ham United)
Zijn korte periode als hoofdtrainer bij Ajax kwam afgelopen zomer abrupt ten einde. Inmiddels is Heitinga actief als assistent bij West Ham United, maar het is geen geheim dat de voormalig Oranje-international het hoofdtrainerschap ambieert. Als AZ aanklopt, dan zal Heitinga zonder meer nadenken over een overgang naar Noord-Holland.

Sipke Hulshoff (Feyenoord en Oranje)
De assistent-trainer van Arne Slot timmert aan de weg bij Feyenoord, terwijl hij ook actief is bij het Nederlands elftal. Hij werd door Willem van Hanegem zelfs al naar voren geschoven als ideale opvolger van diezelfde Slot, mocht hij uiteindelijk vertrekken bij Feyenoord. Als Hulshoff eerder op eigen benen wil staan, dan zou AZ een interessante optie kunnen zijn.

Wie van deze trainers is het meest geschikt? Of heb jij een andere naam? Discussieer mee in de comments!