PSV aast op St. Juste: geen ritme, maar tegenpool van Ramalho

PSV aast op St. Juste: geen ritme, maar tegenpool van Ramalho

31 januari - 11:30
35

Met de komst van Jeremiah St. Juste wil PSV een impuls geven aan de defensie. De 27-jarige Nederlander is de beoogde concurrent en vervanger van André Ramalho, hoewel hij door blessures weinig wedstrijden in de benen heeft. Wat vertellen de cijfers? VoetbalPrimeur zoekt in samenwerking met databureau FACTS Consultancy uit hoe PSV en St. Juste matchen.

FACTS Consultancy is een Nederlands bedrijf dat aan de hand van data met unieke algoritmes talloze (internationale) zaakwaarnemers, clubs en spelers ondersteunt om betere beslissingen te maken rondom transfers. In de afgelopen jaren was FACTS Consultancy onder meer betrokken met advies bij de transfers van Joey Veerman (PSV), Jerdy Schouten (PSV), Lucas Digne (Aston Villa), Sven Botman (Newcastle United), Ramiz Zerrouki (Feyenoord) en Arthur Melo (Fiorentina).

PSV beleeft door een blessure nog weinig plezier aan huurling Armel Bella-Kotchap, terwijl ook Ramalho aan het einde van het seizoen uit zijn contract loopt. De Braziliaan is aan de bal en met ruimtes in zijn rug bovendien kwetsbaar. St. Juste moet juist op die onderdelen een impuls geven aan de ploeg van coach Peter Bosz. We duiken in de data om te zien wat St. Juste kan toevoegen aan PSV.

Liever kijken dan lezen? Check de video over Jeremiah St. Juste hieronder!

We analyseren het huidige niveau (Player Level) van spelers aan de hand van ruim negentig statistieken en de speelstijl (Playing Style) van spelers. Het Player Level geeft aan wat de individuele bijdrage is van een speler aan de prestaties van zijn team. Deze gegevens worden gecombineerd en aan de hand daarvan wordt in kaart gebracht welke clubs op dit moment het best bij de speler passen. Daarbij wordt gekeken waar een speler binnen één jaar de meeste progressie kan boeken.

De vraag of St. Juste een versterking is voor PSV, valt niet één, twee, drie te beantwoorden. Zijn ontwikkeling stagneerde de laatste jaren vanwege de nodige pech. De oud-speler van sc Heerenveen, Feyenoord en FSV Mainz 05 kwam dit seizoen door twee blessures, aan de enkel en voet, nog nauwelijks in actie voor Sporting Portugal. Ook de voorbije twee jaar was zijn speeltijd beperkt, door een schouderblessure, een enkelkwetsuur en spierproblemen. Het verklaart het verval van zijn Player Level. Individueel draagt St. Juste weinig bij aan de prestaties van Sporting, simpelweg doordat hij zo weinig heeft gespeeld.

Ook bij PSV zal St. Juste daardoor niet meteen aan de bovenkant instromen. De 1.86 meter lange mandekker laat desondanks zien dat hij nog elk jaar groeit en bij FSV Mainz was er zelfs een forse piek in zijn ontwikkeling, voordat blessures hem parten begonnen te spelen. Het toont dat hij het wel in zich heeft. Bovendien breken de beste jaren aan voor de nu 27-jarige St. Juste. Tel daar zijn Nederlandse nationaliteit bij op en het laat zich niet moeilijk raden waarom technisch directeur Earnest Stewart bij hem uitkomt.

Toch zullen vooral de kwaliteiten van St. Juste in het oog springen in Eindhoven. Als stand-in van André Ramalho krijgt hij de tijd om zijn ritme en fitheid op te bouwen en vervolgens, wellicht, het stokje over te nemen. Ten opzichte van de Braziliaan, en ook Armel Bella-Kotchap, zijn de verschillen duidelijk: St. Juste scoort beduidend beter qua passnauwkeurigheid en hij heeft de kwaliteiten om in te dribbelen en van daaruit de vrije man te vinden.

Met St. Juste zou Bosz naast Olivier Boscagli vooral dus de beschikking krijgen over een tweede ‘voetballende verdediger’. Hoewel hij er in de Eredivisie bovenuit zou steken qua voorwaartse passing, moet hij het meer dan de Fransman van zijn indribbelende kwaliteiten hebben. In verdedigend opzicht is St. Juste een minder pure verdediger dan Ramalho, en vanzelfsprekend Bella-Kotchap. Onder anderen op het vlak van gewonnen duels, kopduels en intercepties scoort hij lager. De PSV-trainer zal op zoek moeten naar de balans, maar hij schroomt op dit moment ook niet om middenvelder Jerdy Schouten naast Boscagli te zetten.

Als St. Juste het blessurespook achter zich weet te laten en via een serie wedstrijden zijn huidige niveau weet op te schroeven, dan kan hij zomaar een belangrijk puzzelstukje worden voor Bosz. St. Juste heeft een ideale leeftijd, speelde bij Feyenoord en Sporting al in de nationale top en heeft de Nederlandse nationaliteit. Ook zijn kwaliteiten sluiten aan bij de speelwijze van de PSV-trainer: comfortabel aan de bal en vooral razendsnel, waardoor hij met ruimte in de rug kan spelen.

Het is aan PSV en Stewart om tot een akkoord te komen met Sporting. De Eindhovenaren zijn bereid om ver te gaan, maar de Portugezen zitten hoog in de boom. Een huur met optie tot koop ligt voor de hand, alleen zou Sporting wel het aankoopbedrag van tien miljoen euro willen terugverdienen.