'Grote zorgen om situatie Promes in Dubai, Nederland werkt hard aan uitlevering'

'Grote zorgen om situatie Promes in Dubai, Nederland werkt hard aan uitlevering'

13 maart - 15:35
162

Misdaadverslaggever John van den Heuvel weet dat er momenteel achter de schermen hard wordt gewerkt aan de uitlevering van Quincy Promes. Gemakkelijk en soepel gaat dat allerminst. Er zijn dan ook 'grote zorgen'.

Promes is nog altijd in Dubai, waar hij in afwachting is van de behandeling van zijn zaak voor de rechter. De speler van Spartak Moskou zou daar een verkeersongeval hebben veroorzaakt, waarna hij is doorgereden. Van den Heuvel, misdaadjournalist van De Telegraaf, probeert al geruime tijd te achterhalen wat er nou allemaal precies speelt rondom Promes, en waarom Nederland er tot dusver niet in is geslaagd om hem terug te halen. "Het is volstrekt onduidelijk, en ik probeer daar achter te komen, wat er precies gaande is in Dubai", vertelt hij in dit video-item van De Telegraaf. 

"Ik weet dat er achter de schermen wel degelijk gewerkt wordt door de justitie-autoriteiten in Nederland om hem uitgeleverd te krijgen", vervolgt Van den Heuvel. "Dat gebeurt in absolute stilte, want het laatste wat men wil is Dubai schofferen. Maar er zijn wel grote zorgen. Er is een uitleveringsverdrag met Dubai. Het staat vast dat er mogelijkheden tot uitlevering zijn als iemand verdacht of veroordeeld is", iets wat bij Promes allebei het geval is. 

Juridisch gezien is er dus eigenlijk helemaal geen reden waarom het uitleveringsverdrag afgewezen zou worden. "Maar het gaat allemaal wel heel traag en sloom", concludeert Van den Heuvel. "Op het moment dat Dubai zegt: we laten hem terugkeren naar Moskou, wat is dan nog zo'n uitleveringsverdrag waard? Dat kan dan in de prullenbak gefrommeld worden."