Van spelen met Van den Boomen naar het 'PSG van Venezuela': 'Ik kon ook naar Ajax'

Van spelen met Van den Boomen naar het 'PSG van Venezuela': 'Ik kon ook naar Ajax'

19 maart - 09:00
11
Author profile picture

Yvo van Dorst

In VP's Avonturiers spreekt VoetbalPrimeur met een Nederlandse voetballer die buiten de landsgrenzen actief is. Hoe gaat het er in verschillende uithoeken van de wereld aan toe, zowel op voetballend als menselijk vlak? Het komt allemaal voorbij. Met in deze episode: Stevy Okitokandjo, de aanvaller die Portugal achter zich liet voor een avontuur in Venezuela.

Okitokandjo is met recht een avonturier te noemen. De centrumspits begon zijn loopbaan in de jeugd van Haarlem, maar door een verhuizing kwam hij uiteindelijk bij verschillende teams in België terecht. Zijn loopbaan bracht hem in Portugal, waar de ervaringen nogal wisselend waren. Mede daarom koos hij voor een avontuur in Venezuela bij Puerto Cabello. Een club waarmee hij heeft gestreden voor startplekken in de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League. Helaas is Puerto Cabello uitgeschakeld door Nacional, de oude club van Luis Suarez.

VoetbalPrimeur spreekt Okitokandjo onder de ventilator, in zijn huis in de Venezolaanse stad Valencia. "Ik ben hier nu acht maanden en ik heb nog nooit een broek aan gehad", grapt de 29-jarige aanvaller over de temperaturen in het Zuid-Amerikaanse land. "Het klimaat maakt het ritme zo laag, je kan haast niet snel spelen. Sommige velden laten het ook niet toe om snel te spelen. Individueel hebben ze hier wel goede spelers, dat verbaasde me heel erg."

Okitokandjo merkt dan ook veel verschillen met de omstandigheden in Europa. "Wij trainen om half acht in de ochtend, dus dan moet ik om vijf uur opstaan. Vanaf waar ik woon is het een uurtje rijden naar de club, ongeveer. Ik woon in het stadje Valencia, daar is het wat schoner en minder druk." Puerto Cabello speelt op dit moment in de voorrondes van de Copa Libertadores en de club is koploper van de Liga Venezolana, de hoogste competitie in het land.

Qua fanbeleving is de Venezolaanse competitie het meest anders vergeleken met Europa. "Ik vergelijk het altijd met Paris Saint-Germain. De gouverneur hier heeft geïnvesteerd in deze club en hij wil van een klein clubje een hele grote club gaan maken. Mensen vroegen ons laatst of we basketballers waren. De tickets zijn bij ons gratis en ze halen mensen met de bus op om naar het stadion te komen. Anders zit er helemaal niemand."

Gescout bij Ajax
De rijke carrière van Okitokandjo begon als jeugdspeler in Haarlem. Daar werd de aanvaller al snel opgepikt door grotere clubs. "Ik werd gescout door Ajax en na de selectietrainingen mocht ik daar ook aan de slag. Mijn ouders hadden alleen de focus op mijn studie en een baan in de zomer. Ajax bood ons huisvesting en van alles aan, maar mijn ouders zeiden nee. Precies toen ik naar Ajax kon, moesten we toen ineens verhuizen naar België. Daar waren meer kansen voor mijn broers en zussen, maar mijn droom ging wel kapot."

Via verschillende clubs in België kwam Okitokandjo terecht bij KAA Gent, waar hij een aantal bekende spelers leerde kennen. "Ik kwam toen in de beloften met een jongen die ook van Ajax kwam, Tom Boere was dat. Sergio Padt zat toen ook bij Gent, die heeft mij ook echt heel veel geholpen. Toen ik mee mocht trainen met het eerste had ik geen ijzeren noppen, toen heeft Sergio mij zijn schoenen gegeven. Ik kon ook vaak met hem meerijden naar de club. Hij was toen tweede keeper, dus trainde hij wel eens met de beloften mee."

'Crisis' in Portugal
België bleek uiteindelijk niet de ideale bestemming voor Okitokandjo. De spits maakte de overstap naar Portugal. Een land waar het voetbal heel anders wordt beleefd dan in de Benelux. "Portugal is een stukje opener dan België, in Nederland is het nog opener. Mensen zullen altijd zeggen wat ze van je vinden, dat is in België veel minder. Het is daar ook heel erg technisch, mede door de Brazilianen. Die spelen veel in Portugal, dus die hebben er ook wel invloed op. Ze houden daar heel veel van dat sierlijke spel."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Stevy Okitokandjo (@stevyokitokandjo)

Toch maakte Okitokandjo in Portugal ook de vervelende kanten van het voetbal mee. "In Portugal hebben ze wel hele mooie praatjes, maar uiteindelijk maken ze niet altijd alles waar. Een Portugees op zijn woord geloven, dan moet je toch twee tot drie keer nadenken. Bij mijn laatste ploeg kreeg ik vaak drie maanden geen salaris. Het was gewoon een algehele crisis. Ik heb spelers zien overgeven op het veld, omdat ze de dag ervoor niet gegeten hadden. Dat kwam doordat de club het salaris niet uitbetaalde."

Trouwerij
Na maanden geen salaris te hebben gekregen, ontving Okitokandjo een aanbod uit Venezuela. Het voorstel was financieel aantrekkelijk en dat kwam de aanvaller niet slecht uit. "Ik zou in die zomer ook gaan trouwen met mijn vrouw. Voor haar was alles in Portugal oké, maar ik kreeg maar geen salaris. Ik had het geld niet om de hele trouwerij te betalen. Het salaris in Venezuela was aantrekkelijk en dat was voor mijn trouwerij natuurlijk gunstig."

En dus stapte Okitokandjo op het vliegtuig naar Venezuela, maar toen hij daar aankwam werd hij onaangenaam verrast. "Toen ik de luchthaven uitliep, dacht ik direct: nee, nooit meer. Je zag gelijk al die favela's daar, want die zitten heel kort op de luchthaven." Nadat de aanvaller het vliegveld verliet, zag hij ook een andere kant van het land. "Toen ik de stad Valencia zag vond ik het al heel mooi, maar het complex was echt niet normaal. Dat had ik in België en Portugal nog nooit gezien, alleen De Toekomst kwam een beetje in de buurt."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Academia Puerto Cabello (@la_academiapc)

Terugkeer naar Nederland
Voordat Okitokandjo naar Venezuela trok, probeerde hij een aantal keer terug te komen naar Nederland. Onder andere in 2018 via FC Eindhoven, waar hij een inmiddels bekende speler achter hem stond op het veld. "Branco van den Boomen speelde daar toen ook, die kwam van Ajax. Dat is natuurlijk wel top om daarmee te spelen als spits, want je krijgt al die balletjes van hem. Echt heel fijn. Je zag toen al wel dat hij echt niet normaal was. Iedereen kon wel zien dat hij daar niet op zijn niveau speelde. Prachtig om te zien dat hij de stap terug naar Ajax heeft gemaakt."

Okitokandjo speelde bij Eindhoven de hele voorbereiding mee, maar plots werd hij toch afgekeurd. De aanvaller stond zelfs al op de elftalfoto en had al een interview met de clubsite gehad. Een enorme domper, maar toch hoopt hij nog eens in Nederland te voetballen. "Voor mij zou het mijn carrière wel helemaal compleet maken, mocht ik nog een keer terug kunnen keren in Nederland. Eerst zou ik nog naar Azië willen en dan afsluiten in Nederland zou ik top vinden."