Haller ging door vreselijke periode: 'Minder geduldig, bozer, emotioneler...'

Haller ging door vreselijke periode: 'Minder geduldig, bozer, emotioneler...'

19 maart - 11:20 Laatste update: 11:34
6

De wereld van Sébastien Haller veranderde, toen er in de zomer van 2022 teelbalkanker bij hem werd gediagnosticeerd. Het revalidatietraject vroeg zowel fysiek als mentaal veel van de voormalig spits van Ajax, zo vertelt hij. 

"Je wordt door de revalidatie een ander persoon, zonder dat je het beseft. Je probeert je best te doen, maar je lijdt. De mensen om je heen proberen hun verdriet en emotie te verbergen. Dat is lastig, want communicatie is alles. Je bent zelf ook minder geduldig, bozer en emotioneler", zegt Haller tegenover The Athletic. "Ik kreeg berichten van mensen die vanwege mijn ervaring waren onderzocht en ontdekten dat ze iets hadden. Ik ben ongelooflijk trots, als ik ook maar één persoon heb kunnen helpen. Iedereen kan ziek zijn, maar je moet opstaan als je valt, hulp krijgen van je familie en vrienden en genieten van elk moment dat je hebt."

Fysiek kostten de behandelingen veel kracht, stelt Haller. "De laatste twee dagen chemotherapie waren qua bijwerkingen het ergste. Daarna moest ik nog 48 uur wachten en 's nachts 2,5 uur naar huis rijden. Dat was het ergste", herinnert hij. "Toen ik thuis kwam, was het 02.00 uur. Het was 's ochtends moeilijk om op te staan en ik wilde gewoon in bed blijven liggen, maar mijn fysio zou sessies voor me voorbereiden. Ik moest gaan, zelfs als ik me niet goed voelde. Ik moest alles doen wat ik kon."

Haller maakte hetzelfde seizoen nog zijn rentree voor Borussia Dortmund. Een jaar later legde de Ivoriaan met zijn land beslag op de Afrika Cup. Door de winnende goal te maken in de finale was Haller van groot belang voor De Olifanten.